Douglas Preston: Rienaus
Alkuteos: Blasphemy, 2008
EAN 9789512084098
Lk. 84.2
Noin 600 sivua
Koko 134 x 213 mm
Alkuteos Blasphemy
Suomentanut Heidi Valtonen
Gummerus Kustannus, toukokuu 2011
ISBN 978-951-20-8409-8 Sidottu
Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
Pimeyden ydin vai alkuräjähdys?
Arizonassa sijaitsevan vuoren sisään on rakennettu maailman suurin hiukkaskiihdytin, jonka avulla on tarkoitus selvittää alkuräjähdyksen salaisuuksia.
Isabella on kallein ihmisen koskaan rakentama kone, ja sitä ohjaa maailman tehokkain supertietokone. Se on Gregory North Hazeliuksen, Nobel-palkitun fyysikon, luomus ja jotkut toivovat sen paljastavan, mitä universumin syntyhetkellä tapahtui. Toiset pelkäävät, että se synnyttää mustan aukon, joka imaisee koko maapallon sisuksiinsa. Ja toiset uskovat, että kone on Saatanasta, yritys syrjäyttää Kaikkivaltias Jumala luomakunnan huipulta.Kun Hazeliuksen kahdentoista tiedemiehen ryhmä käynnistää kiihdyttimen, tapahtuu jotain odottamatonta – jotain, joka on hinnalla millä hyvänsä pidettävä salassa. Yhdysvaltain hallitus lähettää Wyman Fordin, entisen munkin ja entisen CIA-agentin, selvittämään totuuden siitä, mitä hiukkaskiihdyttimessä todella tapahtui. Tapahtuneen seuraukset joko tuhoavat maailman... tai pelastavat sen.
Kirjailija:
Douglas Preston (s. 1956) on yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija. Pendergast-kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut niin tietokirjoja kuin bestsellerlistojen kärkeen kivunneita trillereitä, joista on suomennettu Isku (2010) ja Rienaus (2011). Ennen kirjailijanuraansa Preston työskenteli Amerikan luonnontieteellisessä museossa New Yorkissa. Preston kirjoittaa säännöllisesti National Geographic ja New Yorker -lehtiin.
Päähenkilö:
Wyman Ford, entinen CIA-agentti, vetäytyi luostariin suremaan menetettyä vaimoaan. Seikkaillut kirjoissa ”Tyrannosaur Canyon” 2005, ”Blasphemy-Rienaus” 2008 ja ”Impact-Isku” 2010. Hänen edesmennyt vaimonsa oli niin ikään CIA:ssa töissä, hän menehtyi pommi-iskussa Kambodžassa. Wyman viipyi luostarissa (ennen tätä tarinaa) 30 kuukautta ja ryhtyi sen jälkeen yksityisetsiväksi. Tämä tehtävä on hänen ensimmäisensä yksityissektorilla.
Kommentit:
Kirjastosta lainasin ja viereinen kirjakauppa lopetti, olisiko pitänyt ostaa - ei.
Hiukkaskiihdytin on aihe ja sama kuin Dan Brownilla kirjassa ”Enkelit ja demonit”. Alku luo mukavat odotukset tietokoneen seotessa, mutta jännitys laantui ja piti odottaa yli 300 sivua ennen kuin tarina alkoi taas vetää (555 s. kaikkiaan). Välillä erittäin innostavia hetkiä, mutta lopussa kliseistä elokuvaan sopivaa paukuttelua, joka tuntui aihepiiriin mahdollisuuksiin nähden lähinnä luovuuden puutteelta.
Ainekset jännittävään kirjaan, mutta henkilöt eivät ole kiinnostavia. Ihmettelen myös, minne päähenkilö, Wyman Ford, on oikein menossa. CIA - munkkiluostari - yksityisetsivä. Tuntuu kuin tästä munkkiudesta ei saatu henkilöön mitään, vaan se jäi harha-askeleeksi ja nyt jatketaan etsivän hommissa.
Nielaisin ensimmäisen kerran kun mukaan tuli tv-saarnaaja ja omalaatuinen pappi - ja pelkoni osoittautui oikeaksi. Dan Brown sohaisi uskonto-nimiseen muurahaispesään ja ratsasti suuriin myyntilukuihin, mutta tässä valinta oli lähinnä mielikuvitukseton. Hyvästä tuleekin yllättäen paha, mutta oikeastiko noin paha? Navajo-intiaaneista ei myöskään saatu juuri mitään irti. Yhdysvaltain laivasto aikanaan käytti navajojen kieltä vaikeasti murrettavan salakielen luomiseen, jotain vastaavaa olisi voinut keksiä, kun he mukana kerran olivat.
Kaikesta valituksesta huolimatta pidin äärettömän paljon maailmankaikkeuden pohdinnoista jotka pitivät mielenkiintoani tarinaa kohtaan hengissä. Tämän takia kirja kannattaa lukea. Pohdinnat olivat ilmeisesti jonkun muunkin mielestä arvokkaita, sillä ne oli koottu kirjan loppuun 15-sivuiseksi kokonaisuudeksi.
Douglas Prestonilla on usein loistavia ideoita, jos apuna olisi ollut Lincoln Child, olen varma että tässä olisi nyt huima seikkailu käsissä.
Kirjailijan suomennettua tuotantoa:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Isku (Impact) 2010
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Rienaus (Blasphemy) 2011
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti