perjantai 2. joulukuuta 2011

Preston/Child - Ihmeiden kabinetti (2009) (Cabinet of Curiosities - Pendergast #3, 2002)


Douglas Preston/Lincoln Child: Ihmeiden kabinetti

Alkuteos: Cabinet of Curiosities (Pendergast, Book 3), 2002
EAN 9789512079070
Lk. 84.2
653 sivua
Koko 134 x 213 mm
Suomentanut Pekka Marjamäki
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, kesäkuu 2009
ISBN 978-951-20-7907-0 Sidottu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla Manhattanilla tehdään säpsähdyttävä löytö. Työmaan alla sijaitsevassa kellarissa lepää 36 ihmisen silvotut jäännökset. Pikainen tutkimus paljastaa jokaisen uhrin selkärangassa samanlaiset leikkuujäljet. 
Paikallisen poliisin mielestä yli sata vuotta sitten sattuneet surmatyöt kuuluisivat pikemminkin historiantutkijoille kuin lainvalvojille. FBI:n erikoisagentti Pendergast on kuitenkin eri mieltä. Hän rekrytoi puoliväkisin mukaan tutkimuksiinsa New Yorkin luonnontieteellisessä museossa työskentelevän paleontologi Nora Kellyn ja tämän yliuteliaan reportterisulhasen William Smithbackin. 
Kun Central Parkissa tapahtuu uusi murha, jonka tekotapa muistuttaa yli sadan vuoden takaisia surmia, agentti Pendergast ei vaikuta lainkaan yllättyneeltä. Mitä Pendergast oikein salaa poliisilta ja kollegoiltaan?
Pyörryttävä sukellus Manhattanin muinaiseen alamaailman johdattaa Pendergastin kumppaneineen Harlemissa sijaitsevaan ränsistyneeseen herraskartanoon, joka on hylätty mutta kaikkea muuta kuin tyhjä. Astuessaan sisään tuttuun taloon agentti Pendergast tietää kohdanneensa pitkän uransa aikaisista vihollisista kauheimman.

Kommentit:
Suomenkielisen version kansi muistuttaa suklaarasiaa, jäi melkein ostamatta tuon takia.

Tätä on pidetty fanien äänestyksissä parhaana, itse olen samaa mieltä, juuri sitä maailmaa jossa mieluiten pyörin. Kirjan tapahtumat ovat keskittyneet New Yorkin luonnontieteelliseen museoon (fiktiivinen versio Amerikan luonnontieteen museosta) ja voi kuvitella, miten tarina on saanut alkunsa tuhansien tarinoiden tyyssijassa (Douglas Preston työskenteli museossa vuosina 1978-85).

Erityisen kiehtovaa oli 1800-luvun tapahtumien kuvailu. Myöhemmin löytyneet kirjeet ja Pendergastin kyvyt valottivat asioita jännittävällä tavalla.

Viime hetkellä kirjasta poistettiin lyhyt epilogi lopusta (linkki poistettuun englanninkieliseen osioon), olisin hyvinkin nauttinut vaihtoehtolopusta. En panisi pahakseni jos kyseinen hahmo vielä jossain jaksossa seikkailisi. Englanninkielinen Wikipedia muuten paljastaa koko juonen ja syylliset ilman varoitusta (linkki wikisivuille), tämä tärvelee jännityksen kirjasta täysin.

*****/***** (paras Pendergast-sarjasta, suosittelen!)

------------------------------------------------

Taustatietoja:
Massiivinen tarina 653 sivua, n. 132 000 sanaa - esim. Dan Brownin: "Enkelit ja demonit" 518 sivua, n. 123 000 sanaa. Preston/Child ovat toisiaan tukeva kaksikko ja vaikka heidän sooloteoksensa ovat myös menestyneet, niin mielestäni nämä yhteisteokset ovat viimeistellympiä.

Douglas Prestonin historiallisen kirjan "Dinosaurus in the Attic", julkaisseessa kustantamossa työskenteli Lincoln Child, jolle DP kertoi suunnitelmistaan kirjoittaa trilleri, tapahtumapaikkana museo. LC ehdotti tyylisuunnaksi harvinaisemman ”tekno-trillerin” (mm. Tom Clancy, Michael Crichton) ja että he kirjoittaisivat yhdessä. ”Relic” julkaistiin keväällä 1995.

Päähenkilö:
Ennen tätä, Pendergast on näyttäytynyt sivuhenkilönä teoksissa "Relic" ja "Reliquary" 1997, mutta tässä sarjan kolmososassa hän on päähenkilö, joten tämä on parempi askel FBI-agentti Pendergastin maailmaan, kiitokset siitä siis Gummerukselle. (Vielä kun saisi nämä kaksi ensimmäistä osaakin suomenkielellä.)

Aloysius Xingú L. Pendergast käyttää joskus mysteerien ratkaisemiseen kykyä, jolla hän pääsee matkalle menneisyyteen. En osaa sanoa onko kyky yliluonnollinen, joka tapauksessa se on lukijalle kiitollinen tapa päästä agentin päähän, matkalle ratkaisemaan mysteeriä. Agentti Pendergast harjoitti Tiibetissä ollessaan kamppailulajeja ja näitä henkisiä kykyjään ja näin jälkikäteen ajatellen tämä on ominaisuus josta eniten Pendergastissa pidän.

Päähenkilön kuvataan olevan yleensä tyyni, syrjäänvetäytyvä ja omalaatuinen, samalla kuitenkin äärimmäisen kohtelias. Oppineena pystyy keskustelemaan sujuvasti lääkäreiden, tiedemiesten ja eri intellektuellien kanssa. Hän hallitsee myös psykologisen manipuloinnin ja on Sherlock Holmesin tapaan naamioitumisen mestari. Älykkyysosamääränsä väitetään olevan välillä 180-200.

Henkilöitä:
Pee-Wee Boxer: Moegen-Fairheavenin rakennustyöntekijä.
"Bill" Smithback: New York Timesin reportteri, kirjailija. Suhde Nora Kellyn kanssa.
Nora Kelly: Arkeologi New Yorkin luonnontieteen museosta.
Roger Brisbane IIINora Kellyn esimies New Yorkin luonnontieteen museosta.
Reinhart Puck: museon arkistonhoitaja.
Patrick Murphy O'Shaughnessy: New Yorkin poliisin ylikonstaapeli. Määrätään seuraamaan Pendergastia ja raportoimaan tämän toimista.
Sherwood Custer: New Yorkin poliisin ylikersantti, johtaa kopiomurhien tutkintaa. O'Shaughnessyn esimies.
Anthony "Tony" Fairhaven: menestyvä, 35-vuotias, Moegen-Fairheaven rakennusfirman pomo. Tukee taloudellisesti pormestarin kampanjointia ja luonnontieteen museota.
J. C. Shottum: Ihmeiden kabinetin omistaja 1800-luvulla.
Enoch Leng: Tutkija, laboratorio J. C. Shottumin "Ihmeiden kabinetin" kolmannessa kerroksessa.
Mary Greene: tyttö, joka mainitaan tunnelista löytyneessä kirjeessä.
Constance Greene: s. 1873, edellisen sisko.

Lisäksi n. 19 muuta henkilöä.

--------------------------------------------------

Lincoln Child, suomennettu tuotanto (2011 mennessä):
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008 (linkki arvosteluun tässä blogissa)
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011

Suomennettu tuotanto Preston & Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011

Preston & Child
alkukielinen Pendergast sarja (2011 mennessä):
1. Relic (1995)
2. Reliquary (1997)
3. Cabinet of Curiosities (Ihmeiden kabinetti) 2002
4. Still Life with Crows (Kuoleman asetelma) 2003
5. Brimstone (Tulikivi) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007)
9. Cemetery Dance (2009)
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"

- - -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti