sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Preston/Child - Fever Dream (Pendergast # 10, Helen-trilogy #1, 2010)


Douglas Preston, Lincoln Child: Fever Dream

Fever Dream, 2010
UNABRIDGED AUDIOBOOK
by Lincoln Child , Douglas Preston
Narrated by Rene Auberjonois
PROGRAM TYPE Audiobook
PUBLISHER Hachette Audio
LENGTH 14 hrs and 22 mins
AUDIBLE RELEASE DATE 05-11-10

Huom: ei julkaistu vielä suomenkielellä.


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos)
Vanhalla sukutilalla Louisianassa, erikoisagentti Pendergast on lopullisesti hautaamassa viimeisiä muistoja vaimostaan Helenistä, kun hän tekee tyrmäävän löydön. 12 vuotta aikaisemmin Sambiassa, Helen kohtasi epätavallisen suuren ja väkivaltaisen leijonan. Nyt Aloysius Pendergast tajuaa, että Helenin kivääri oli ladattu paukkupatruunoilla. Mutta kuka olisi halunnut Helenin kuolemaa ja miksi? Vincent D'Agosta apunaan, Pendergast aikoo löytää vaimonsa murhaajan. 
Tutkimusmatkalla kauas menneisyyteen, hän löytää asioita joita Helen itsekin oli päättänyt salata. Vaimo näytti suhtautuneen lähes pakkomielteisesti kuuluisaan taidemaalariin ja etenkin tämän  kauan kadoksissa olleeseen maalaukseen, "mustaan kehykseen". Pendergastin astellessa yhä syvemmälle arvoitukseen, hän löytää edestään vielä suuremman kysymyksen: kuka oikeastaan oli hänen vaimonsa?


Kommentit:
Englanninkielinen äänikirja, tuoreeltaan Audible.com'ista. Ensimmäisen osa "Helen-trilogiaa" ja kymmenes, agentti Pendergast -sarjaa.

Metsästysonnettomuus joka mainittiin jo kaikkein ensimmäisessä Pendergast -seikkailussa (Relic, 1995), otetaan lopultakin käsittelyyn.

Alku oli tanakka ja odotukset lähtivät nousuun. Mutta teennäisen tarinan epäilykset nousivat mieleen jo kun Pendergast vaimonsa asetta putsaillessaan (12 vuotta myöhemmin) huomaa: "Helen ei olisi ampunut siltä etäisyydeltä ohi, aseessa oli paukkupatruunoita!" Entä asetelma, jossa sankari kostaa vaimonsa murhan – sitä sattuu turhan usein tässä genressä. Kuka lähtee seuraavaksi: lapset, mummo, naapurin rouva - kostettavat kuolevat pian sukupuuttoon ja pitää keksiä lisää henkilöitä joiden kuolemaa päästään kostamaan.

Vaimo jäi tässä ensimmäisessä osassa niin etäiseksi että en oikein päässyt jakamaan Pendergastin intoa selvittää mitä tapahtui (pitäisi lukea trilogia loppuun asti). Puolivälissä kirjaa on aika kypsä olo ja tietenkin juuri silloin Vincent D'Agosta haavoittuu vaarallisesti. Sarjan yhä jatkuessa pelkään, että D'Agostakin heittää lopulta henkensä. Eräs keskeisistä hahmosta tiputettiin siis osassa yhdeksän, kympissä lähti vaimo kuka siis seuraavaksi..?

Vähänkin hyvältä tuntuvat ideat laajennetaan nykyään trilogioiksi, osat jäävät aina jännään paikkaan, joten on pakko ostaa seuraavakin osa. Tämä toistuu todella näiden kavereiden romaaneissa. Kirjan lopussa on jo mainos piakkoin ilmestyvästä uudesta sankarista nimeltään: "Gideon Crew", toivottavasti ei trilogiaa heti ainakaan.

Hyvän alun jälkeen suurin järkytys oli se, että juttu muuttui nahkeaksi. Ajattelin lukeneeni viimeisen Pendergastini.. Mutta Gummeruksen suomennosten ansiosta ja luen kai kaikki uudelleen. Pohdin myös sitä, että "Helen-trilogia" vaatii jatkossa jotain suurta loppuakseen tyydyttävästi. Onko vaimo edes kuollut, mitä vielä selviää, pakko se on lukea.

Rene Auberjonois, Preston & Childin hovilukija, tekee jämäkkää työtä. Hänen omalaatuisesta äänestään on muodostunut osa tätä jännittävää kirjasarjaa. Ensikuulemalta vierastin, ehkä jopa naureskelinkin tälle alkuun erikoisen kuuloiselle, käheäkölle äänelle, mutta nyt ei Pendergastia ei voi kuvitellakaan kuuntelevansa ilman häntä (Relicissä ainakin oli joku muu).

Sopii kaikille fiktio - kauhu - tekno - trilleri - seikkailu - mysteeri - dekkareita arvostaville ja soveltuu vaikka sarjan avauskirjaksikin.


*----/*****  (en suosittele.)


Suomennettu tuotanto Lincoln Child:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston & Lincoln Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011


Douglas Preston & Lincoln Child
Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995) 
2. Reliquary (1997) 
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003 
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007) 
9. Cemetery Dance (2009) 
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"


1. Gideon's Sword (2011) "Gideon Crew series 1"
2. Gideon's Corpse (2012) "Gideon Crew series 2"


Lincoln Child:
1. Utopia (Utopia) 2002
2. Kuoleman algoritmi (Death Match) 2004
3. Uusi Atlantis (Deep Storm) 2007
4. Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009


Douglas Preston:
1. Jennie (1994) 
2. The Codex (2004) 
3. Tyrannosaur Canyon (2005) "Wyman Ford 1"
4. Rienaus (Blasphemy) (2008) "Wyman Ford 2"
5. Isku (Impact) (2010) "Wyman Ford 3"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti