lauantai 3. joulukuuta 2011

Preston/Child - Kuoleman asetelma (2010) (Still Life with Crows - Pendergast #4, 2003)


Douglas Preston, Lincoln Child: Kuoleman asetelma

Alkuteos: Still Life with Crows, 2003
EAN 9789512080823
Lk. 84.2
616 sivua
Koko 134 x 213 mm
Suomentanut Pekka Marjamäki
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, kesäkuu 2010
ISBN 978-951-20-8082-3 - Sidottu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Tällä kertaa kukaan ei ole turvassa.

Kuolema kulkee Medicine Creekin elokuisilla maissipelloilla. Kansasilaisen pikkukaupungin šeriffi Dent Hazen löytää ensimmäisen ruumiin. Nenätön, huuleton ja korvaton nainen on aseteltu maissikasvuston keskelle raivattuun kehään, ja ruumista ympäröi intiaaninuoliin seivästettyjen varisten vartio.

Kun Hazenin pakeille ilmestyy mustapukuinen, kalmankalpea, syvän etelän murretta puhuva herrasmies, joka esittäytyy FBI:n erikoisagentti Pendergastiksi, kelpo šeriffillä on epäilyksensä. Niinpä Pendergast värvää avukseen kylän toisen kummajaisen, mustiin pukeutuvan teinitytön nimeltä Corrie Swanson. Kaksikon tutkimukset vievät heidät syvälle paikkakunnan menneisyyteen, intiaanien ja valkoisten välillä käytyyn veriseen taisteluun – ja takaisin 2000-luvulle, geenimuunteluun erikoistuneen elintarvikeyrityksen tarkoin varjeltujen salaisuuksien äärelle.
Mutta pelloilla ääneti kulkeva viikatemies ei lepää. Maissintähkien keskeltä löytyy yhä uusia lakoon tallattuja kehiä ja niiden keskeltä sama, kammottava kuoleman asetelma.

Kirjailijaparin Douglas Preston ja Lincoln Child luoma agentti Pendergast -sarja on noussut vaivihkaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ei vähiten salaperäisen päähenkilönsä ansiosta. Kuoleman asetelma on järjestyksessä toinen Suomessa julkaistu agentti Pendergast -mysteeri. Ensimmäinen Pendergast-tarina, Ihmeiden kabinetti, ilmestyi syksyllä 2009.


Kommentit:
Jokunen vuosi sitten etsin internetistä uusia trillereitä ja huomioni kiinnittyi erikoiseen kansikuvaan. Kyseessä oli Preston/Child -kaksikon kirjoittama, agentti Pendergast -tarina #9, eli ”Cemetery Dance”. En ollut moisesta kuullutkaan, mutta suositukset lupasivat että jännää on tulossa. Hankin ensin tarjouksessa olleen ”Reliquary” -nimisen äänikirjan (Pendergast #2). Kirjasta riitti kuunneltavaa useammalle lenkille (n. 14 t) ja pikkuhiljaa, tunnelman yhä kiristyessä, rupesi räntäsateen keskellä pelottamaan jo sen verran että hyvä kun kotiin selvisin tutisevine jalkoineni. Tämän jälkeen olen hankkinut tai lukenut lähes kaiken mitä nämä herrat ovat tuottaneet.

Lopulta sarjaa on alettu suomentaa, kiitos Gummeruksen - ja jatkoa odotellessa näitä on nyt sitten kolme, ensimmäisen ollessa "Ihmeiden kabinetti" (Cabinet of Curiosities, 2002) ja uusin on ”Tulikivi” (Brimstone, 2004), joka on ensimmäinen osa ”Diogenes-trilogiasta”.

Kirja oli paksuudestaan huolimatta (616 sivua, n. 128 000 sanaa) jälleen hyvin mukaansatempaava, mutta jälkivaikutelma on pettymys, verrattuna muihin Pendergast -seikkailuihin. Juonen alkaessa selvitä, huomasin, että esim. geenimanipuloitu maissi, intiaaninuolien ja varisten osuus murhiin tulevatkin jäämään vaille sitä huomiota, jota olisin odottanut. Noista yksityiskohdista olisi saatu kehitettyä vaikka mitä hurjaa, mutta ne jätettiin hyödyntämättä. Jostain syystä lopuksi mieleeni tuli Hitchcockin Psyko. Pendergastin osuus tarinan selvittämiseen oli liian heppoista ja siksi pettymys.

Loppujen lopuksi: kauhunnälkäiselle aivan liian onnellinen tarina!

* * - - - / * * * * *  (Jätti kylmäksi.)


LINCOLN CHILD
Kirjailijan suomennettua tuotantoa:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Uusi Atlantis -pokkari (Deep Storm) 2010
Ihmeiden kabinetti -pokkari (Cabinet of Curiosities) 2010
Sulamispiste -pokkari (Terminal Freeze) 2010
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Utopia (Utopia) 2010
Utopia -pokkari (Utopia) 2011
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

DOUGLAS PRESTON
Kirjailijan tuotantoa:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Ihmeiden kabinetti -pokkari (Cabinet of Curiosities) 2010
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Isku (Impact) 2010
Isku -pokkari (Impact) 2011
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Rienaus (Blasphemy) 2011



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti