tiistai 6. joulukuuta 2011

Preston/Child - Cemetery Dance (2009)


Douglas Preston, Lincoln Child - Cemetery Dance

Alkuteos 2009
Lukija Rene Auberjonois
Kesto 13 hrs and 25 mins
Audible.com julkaisupäivä 12.5.2009
Julkaisija Hachette Audio
Original Book by Grand General Publishing
Publication date May 12, 2009
Language English
Series: Pendergast #9
Genre: Thriller

Huomio: Ei vielä ilmestynyt suomenkielellä.

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos)
William Smithback, New York Timesin reportteri ja hänen vaimonsa Nora Kelly, Amerikan luonnonhistoriallisen museon arkeologi, joutuvat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi omassa asunnossaan Upper West Side Manhattanilla. Silminnäkijöiden ja turvallisuuskameran mukaan tappaja, jonka nähtiin poistuvan murhapaikalta, oli heidän outo, synkkä naapurinsa. Sama mies, joka kuoli ja haudattiin vähän aikaa sitten. Pendergast apunaan Nora Kelly aikovat selvittää totuuden. Heidän tutkimusmatkansa kiemurtelee Manhattanille, jota he eivät saattaneet kuvitellakaan: Obeah-uskonnon salamyhkäinen tyyssija. Länsi-Intialainen kultti, noituutta ja taikuutta. Pian he tajuavat, että vaarallinen matka on vasta aluillaan.

Henkilögalleriaa:
Aloysius X. L. Pendergast, FBI:n erikoisagentti. Etäinen, nuiva ja omalaatuinen. Esiintyy ensimmäisen kerran sivuhenkilönä kirjassa Relic (1995) ja Reliquary (1997) kunnes nostetaan päähenkilöksi kolmannessa Preston/Child -kirjassa. Ollut naimisissa ennen näitä tapahtumia Helen Esterhazy Pendergastin kansssa. Hänen otaksuttiin kuolleen Afrikassa, mutta ilmestyy uudestaan ns. "Helen-trilogiassa".

Dr. Nora Kelly - Arkeologi,New Your Museum of Natural History, esiintyy ensimmäisen kerran päähenkilönä kirjassa "Thunderhead" 1998.

William "Bill" Smithback, Jr - New York Timesin lehtimies. Esiintyy ensimmäisen kerran jo kirjassa "Relic" 1995.

Colin Fearing - 38-vuotias työtön näyttelijä, asui samassa talossa kuin Bill ja Nora (666 West End Avenue). Tehnyt itsemurhan kymmenen päivää ennen kirjan alkuhetkeä hyppäämällä rautatiesillalta Harlem jokeen. Useiden silminnäkijöiden ja valvontavideon todistamana nähty menevän murhahuoneistoon ja kamppailun jälkeen poistuvan paikalta.


Kapteeni Laura Hayward - New Yorkin Poliisista. Mukana romaaneissa: Reliquary, The Book of the Dead, Cemetery Dance, Fever Dream, Cold Vengeance, Two Graves.

Luutnantti Vincent D'Agosta - poliisi ja Pendergastin parhaita ystäviä. Arvostaa agentti Pendergastin Sherlock Holmesmaisia taitoja ja tämä puolestaan arvostaa Vincentin, rohkeutta, käytännöllisyyttä ja tavallista järkeä. On/off-suhteessa Laura Haywardin kanssa alkaen sarjan toisesta romaanista saakka (Reliquary) ja Helen-trilogian viimeisessä osassa: "Two Graves" -menevät jopa kihloihinkin. Mukana romaaneissa: Relic, Reliquary, The Cabinet of Curiosities (ainoastaan mainitaan), Brimstone, Dance of Death, The Book of the Dead, Cemetery Dance, Fever Dream, Cold Vengeance, Two Graves.

Kommentit:
Hurja, raaka avaus kantoi maaliin asti. Ei korkeatasoisen kirjallisuuden ystäville, tämä on vain viihdettä ja raastavan jännittävää sellaista.

Jos olen eräänkin kerran kritisoinut sitä, ettei ensimmäiseen 200 sivuun ole tapahtunut mitään, niin nyt astuin suoraan haravaan ja varsi pamahti keskelle otsaa. Tuskin ennätti sivua kääntää, kun jo alkoi tapahtua! Nyt pojat, on sanottava että ei se pelaa joka pelkää, mutta eikö sitä tiiliskiviromaanissa voisi vähän säästellä, saattaa pian jännitys lopahtaa kun on pitkä rupeama edessä. Ei lopahtanut, ei tullut armoa, tässä vedettiin niin yli että meinasi oma nimi unohtua. Älytöntä - kyllä, epäluonnollista - niin juuri, mautonta - tismalleen. Jo se pitäisi kannesta arvata, ettei tässä mitään kovin akateemista ole tulossa. Niinpä niin, tuli se ensimmäinen sivu käännettyä ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

En lukenut kustantajan kuvausta, koska haluankin yllättyä, mutta perehdyin henkilögalleriaan tarkoin netissä. Nimet on oleellista hallita, teksti ankkuroituun paremmin päähän ja on mahdollisuus hiukan rentoutua. Rentouduinkin siis kun oli tuttuja nimiä alussa hääpäiväänsä viettämässä. En voinut tajuta Smithbackin osuutta tässä, vaan koko ajan tolkutin itselleni että tulkkasin väärin - ei, kyllä se oikein meni, Bill Smithback se siinä mennä viilsi. Kaveri on ollut yhtä monessa Pendergast-kirjassa kuin agentti itse ja nyt minulla bingopallot pyörivät yhä vinhemmin päässä, enkä osannut yhtään arvata mistä ne meikäläisen seuraavaksi läpi vetävät.

Tämä oli ensimmäisiä Preston/Child-kirjoja mitä olen lukenut ja nyt laskettelin kirjan englanninkielisenä ääniversiona jo toista kertaa läpi. Pendergastin olisin toivonut olevan jykevämmässä roolissa kaikkine omituisuuksineen, mitä ne sitä D'Agostaa seuraa, hän on melko 2D tyyppi, kuten Nora Kelly, joka jälleen "kauniin?" urhrin roolissa.

Kirja tarjoaa lukuisia hiuksianostattavia hetkiä. Liioittelua ja siitä huolimatta: olisipa tämä jo suomenkielellä, lukisin sen taas uudestaan!

****-/***** (suosittelen, hiukan horjahtelee)


Suomennettu tuotanto Lincoln Child:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston & Lincoln Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011

Douglas Preston & Lincoln Child
Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995)
2. Reliquary (1997)
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007)
9. Cemetery Dance (2009)
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti