torstai 1. joulukuuta 2011

Nevalainen, Petri - Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri (2010)


Petri Nevalainen: Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri

Helsinki-kirjat, toukokuussa 2010
Kannen suunnittelija: Laura Noponen
Kannen kuvat: Suomen Kuvapalvelu
ISBN 978-952-5874-04-4 (sidottu)
Kirjastoluokka: 99.1

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Vesa-Matti Loiri on kokenut huikean matkan Pojat-elokuvan lapsiroolista Lapualaisoopperan Vihtori Kosolaksi, kaatuillut Uuno Turhapurona, naurattanut Nasse-setänä ja Tyynenä, hurmannut Eino Leino –laulujen tulkkina ja näytellyt vakavia rooleja, kuten Rauta-ajassa ja Jonissa. Viime vuosina hän on valloittanut Lapissa tehdyillä levytyksillään.

Koko kansan rakastaman moniala-taiteilijan tarina ilmestyy nyt vihdoin kirjana. Petri Nevalainen on koonnut lukemattomista haastatteluista ja kirjallisista sirpaletiedoista kattavan läpileikkauksen aikamme merkittävimmän viihdetaiteilijan urasta ja elämästä. 


Kommentit: 
Kirjan nimi voisi oll "Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri, kirjoittaa teistä kirjan?". Loiri vastaa julkisuudessa: ”On äärimmäisen harmillista ja hämmentävää, että näin voidaan tehdä kysymättä ja sen enempää perehtymättä”. Kenelläkään ei ole yksinoikeutta omaan elämänkertaansa, näin se on. Nappasin tämän kuitenkin alennusmyynnistä. En vielä tässä vaiheessa tiennyt Loirin mielipiteistä.


Kyllähän tämä mielenkiintoinen oli, ei siitä mihinkään pääse. Ohueen pakettiin (255 s.) mahtui paljon asiaa, jotain uutta ja jotain opettavaistakin. Mitään paljastuksia tähän ei ole haettu, vaan kirjoittaja käsittelee kohdettaan kunnioituksella. Syvällisempiä mietintöjä on turhaa etsiä, eihän Loiria edes haastateltu tähän. Toivottavasti joku kirjoittaa Loirin luvalla vielä perusteellisemmankin elämänkerran, koska tästä materiaalista saa taatusti hyvän.


Kirjan lopussa on kattavat listat Loirin töistä niin äänitteiden, kuin elokuvan ja teatterinkin piiristä. Heräsi kiinnostus nähdä ja kuulla näitä harvinaisempia töitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti