keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Hjorth/Rosenfeldt - Mies joka ei ollut murhaaja (2011) (Det fördolda, 2010)


Michael Hjorth/Hans Rosenfeldt: Mies joka ei ollut murhaaja

Alkuteos: Det fördolda, 2010
Kääntäjä: Jaana Nikula
Laji: Käännetty kaunokirjallisuus, rikos ja jännitys
ISBN: 9789525637373
Ilmestymispäivä: 1.9.2011
Sidottu
Sivua: 472


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Mies joka ei ollut murhaaja aloittaa uuden ruotsalaisen rikosromaanisarjan. Sarjan pääosassa on psykologi Sebastian Bergman, joka on erikoistunut rikollisten profilointiin. Bergman on hankalan tyypin maineessa, sillä hän on älykäs ihminen, joka ei välitä sovinnaisuussäännöistä. Hän kantaa raskasta murhetta siitä, että on menettänyt perheensä Aasian tsunamissa, mutta hän ei osaa etsiä apua vaan yrittää selviytyä yksin. Bergman on moniulotteinen hahmo, joka käyttäytyy huonosti mutta osaa myös hurmata.
Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun 16-vuotiaan Roger Erikssonin äiti ilmoittaa Västeråsin poliisille poikansa kadonneen. Etsinnät aloitetaan, ja parin päivän kuluttua pojan ruumis löytyy läheisestä metsästä sydän irti revittynä. Roger oli outo lintu, yksinäinen poika jolla ei ollut juurikaan kavereita. Kukaan ei tiedä tarkkaan, missä ja kenen kanssa hän vietti aikansa. Huhumylly käynnistyy, ja pian aletaan epäillä yhteyksiä saatananpalvontaan. Kaikki poliisin tutkintalinjat osoittavat Palmlövin yksityiskouluun. Se on rankattu maan parhaiden koulujen joukkoon. Sitä käyvät lahjakkaat ja motivoituneet opiskelijat, jotka tulevat rikkaista perheistä. Koululla on moitteeton maine, joka alkaa nyt rakoilla pahemman kerran. 
Mies joka ei ollut murhaaja on nerokas ja jännä dekkari, joka ei päästä otteestaan. Hjorth ja Rosenfeldt hallitsevat tarinankerronnan lait, osaavat pitää jännityksen yllä ja saavat kaikki palaset loksahtamaan kohdalleen.

Kommentit:
Kyllä ne ruotsalaiset osaa! Tuli mieleeni takavuosien brittiläinen rikosdraamasarja Fitz ratkaisee. Siinähän päähenkilö oli myös rikospsykologi joka pääsi aina lopussa sanomaan kuka sen teki. Myös Fitzgerald oli älykäs ja epäsovinnainen, lisäksi Sebastian Bergman on menettänyt perheensä tsunamissa ja Fitz oli menettänyt sen henkisellä tasolla. Robbie Coltrane ei silti tule kuvana mieleeni, pikemminkin Beck-sarjasta tuttu Mikael Persbrandt olisi loistava tähän, sillä Sebastianissa on Beckin naistensankarin piirteitä.

Juoni on kiinnostava, käänteitä riittää loppuun saakka ja syyllistä saa arvailla moneen kertaan. Sivujuonikin Sebastianin nuoruuspäivien suhteesta herätti kiinnostuksen, joka selkisi vasta lopussa. Alusta asti joutuu sitä paitsi pähkäilemään, että mitä tämä "en minä mikään murhaaja ole" oikein tarkoittaa... Suggeroiko siinä joku itseään ettei olisikaan tehnyt mitään ja olisiko tämä kasvoton ajatusääni jonkun keskeisistä hahmoista? Jäin myös miettimään, että on psykologilla melkoinen luottamus taitoihinsa, kun uskaltaa mennä huoneeseen jossa on aseistautunut henkilö, hmm taitaa olla melkoinen kuukausipalkka? Hiukan ennen kirja puoliväliä (s. 184) pieni kohtaus hurmasi: Sebastian valehtelee härskisti - vaikka ei olisi pakko - kuulusteltavan tytön vanhemmille, jotta he eivät hyökkäisi tyttärensä kimppuun kun poliisit ovat poistuneet. Hieno yksityiskohta.

Kerronta pysyy tunnelmaltaan kevyenä, vaikka ruumiita tulee. Arvostan ruotsalaisten sivistynyttä tapaa käsitellä murhia silkkihansikkain. Moitteen sijaa en löydä etsimälläkään, paitsi - saisi olla enemmin jännitystä ja tuliko varmasti ne kaikki langanpäät solmittua... tulihan se sieltä kun vähän potkii... Tämän sortin dekkarista ei tule liian ähky olo... Jään odottamaan jo seuraavaa Sebastianin seikkailua.

***--/***** (suosittelen)


Preston/Child - Relic (Pendergast #1, 1995)


Douglas Preston, Lincoln Child: Relic (Pendergast #1)

Relic, 1995
UNABRIDGED
Narrated by David Colacci
LENGTH 13 hrs and 1 min
AUDIBLE RELEASE DATE 15/06/2011
PUBLISHER Brilliance Audio

Huom. ei vielä ilmestynyt suomenkielellä.






Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:  
Päivää ennen suuren näyttelyn avajaisia New Yorkin luonnontieteellisessä museossa, löydetään raa'asti murhattuja ihmisiä museon hämäriltä huoltokäytäviltä. Ruumiinavauksissa selviää, että tappaja ei kenties olekaan ihminen. Museon johtokunta aikoo jatkaa suuriin juhlallisuuksiin murhista välittämättä. Museon tutkijan, Margo Greenin on selvitettävä kuka - tai mikä - on murhaaja. Mutta ehtiikö hän ajoissa pysäyttääkseen uhkaavan verilöylyn?



Kommentit:
Näin elokuvan, ei kiinnostanut. Mutta kun halvalla sain niin ajattelin kärsiä jutun vielä kerran. Tietenkin sitten yllätyin, mykistyin... niin paljon parempi on kirja. Jännitys toimii ja piinaa viimeiseen yllättävään sivuun asti. Pituudesta huolimatta kerronta on nopearytmistä, museomiljöö inspiroi ja alkuperäinen tarina seisoo komeasti jaloillaan. Lopun epilogi oli elokuvan nähneelle täysin odottamaton.

Pendergast ja Smithback puuttuvat elokuvasta kokonaan. Kenties vielä silloin uumoiltiin että sarjan päähenkilöksi nousee kovaotteinen D'Agosta. Ehkä näin olisi ollutkin, mutta lukijoiden suosikiksi kipusi sulavakäytöksinen ja aina kohtelias FBI-agentti New Orleansista. D'Agostan esittäjä Tom Sizemore oli vakuuttava, eikä esittäjissä muutenkaan vikaa ollut, tekivät minkä voivat - ei ole ensimmäinen kerta, kun hyvä kirja pilataan filmille.

Tämä on siis ensimmäinen julkaisu, mitä Preston & Child ovat kirjoittaneet. Keskeiset henkilöt eivät ole vielä hioutuneet muotoonsa ja ensimmäinen varsinainen agentti Pendergast -seikkailu on sarjan kolmas osa "Ihmeiden kabinetti", mutta se ei haittaa ja faneille tässä lepää välttämätön hankinta (saisiko kiitos vielä suomeksi, Gummerus?) Sarjaan pääsee mukaan mistä osasta tahansa, silti järjestyksessä lukemista suosittelisin.

Hienointa fiktiota tehdään niin, että venytetään uskottavuuden rimaa ja mennään komeasti yli, välillä ali, ryömitään vaikka riman sisäänkin ja silti lukijalla säilyy turvallinen luottamus, etteivät kirjoittajat ole tulleet kesken kaiken täysin hulluiksi. Tämä onnistuu Prestonilta ja Childilta, mutten vieläkään ymmärrä miten - ehkä he ovatkin hulluja?

Douglas Preston toimi 1978-85 New Yorkin luonnontieteellisen museon julkaisujen kirjoittajana. Siellä ollessaan mielikuvitusta kirvottivat taatusti mm. suuren fossiilihallin dinosauruksien luurangot, Willametten meteoriitti (kirjoissa - The Ice Limit, 2000 ja Isku 2010) ja 1869 perustettu, uusgotiikkaa edustava luonnontieteellinen museo. Museo on toiminut tapahtumapaikkana mm. kirjoissa: "Relic", "Reliquary", "The Cabinet of Curiosities" ja "The Book of the Dead" ja tämä tieto saa minut haluamaan tuonne oikeasti - toivottavasti ennen kuin fossiloidun itse.

Raakuuksia – niitä juuri, ampumista – pakostakin, genetiikkaa – se oli sitä 90-lukua (Jurassic Park 1990). Voi vain kuvitella mikä elämys tämä olisi ollut tuoreeltaan luettuna ja ennen kaikkea ilman tuota kurjaa elokuvaa nähtynä. Uudestaan, uudestaan!

****-/***** (kirja hyvä, elokuva ei, suosittelen)

Suomennettu tuotanto Lincoln Child:
-Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
-Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
-Utopia (Utopia) 2010
-Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
-Isku (Impact) 2010
-Rienaus (Blasphemy) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston & Lincoln Child:
-Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
-Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
-Tulikivi (Brimstone) 2011


Douglas Preston & Lincoln Child
Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995) 
2. Reliquary (1997) 
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003 
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007) 
9. Cemetery Dance (2009) 
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"


Muita Douglas Preston & Lincoln Child -kirjoja: 
-Mount Dragon (1996)
-Riptide (1998)
-Thunderhead (1999)
-The Ice Limit (2000)


1. Gideon's Sword (2011) "Gideon Crew series 1"
2. Gideon's Corpse (2012) "Gideon Crew series 2"


Lincoln Child:
1. Utopia (Utopia) 2002
2. Kuoleman algoritmi (Death Match) 2004
3. Uusi Atlantis (Deep Storm) 2007
4. Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009


Douglas Preston:
1. Jennie (1994) 
2. The Codex (2004) 
3. Tyrannosaur Canyon (2005) "Wyman Ford 1"
4. Rienaus (Blasphemy) (2008) "Wyman Ford 2"
5. Isku (Impact) (2010) "Wyman Ford 3"

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Preston/Child - Fever Dream (Pendergast # 10, Helen-trilogy #1, 2010)


Douglas Preston, Lincoln Child: Fever Dream

Fever Dream, 2010
UNABRIDGED AUDIOBOOK
by Lincoln Child , Douglas Preston
Narrated by Rene Auberjonois
PROGRAM TYPE Audiobook
PUBLISHER Hachette Audio
LENGTH 14 hrs and 22 mins
AUDIBLE RELEASE DATE 05-11-10

Huom: ei julkaistu vielä suomenkielellä.


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos)
Vanhalla sukutilalla Louisianassa, erikoisagentti Pendergast on lopullisesti hautaamassa viimeisiä muistoja vaimostaan Helenistä, kun hän tekee tyrmäävän löydön. 12 vuotta aikaisemmin Sambiassa, Helen kohtasi epätavallisen suuren ja väkivaltaisen leijonan. Nyt Aloysius Pendergast tajuaa, että Helenin kivääri oli ladattu paukkupatruunoilla. Mutta kuka olisi halunnut Helenin kuolemaa ja miksi? Vincent D'Agosta apunaan, Pendergast aikoo löytää vaimonsa murhaajan. 
Tutkimusmatkalla kauas menneisyyteen, hän löytää asioita joita Helen itsekin oli päättänyt salata. Vaimo näytti suhtautuneen lähes pakkomielteisesti kuuluisaan taidemaalariin ja etenkin tämän  kauan kadoksissa olleeseen maalaukseen, "mustaan kehykseen". Pendergastin astellessa yhä syvemmälle arvoitukseen, hän löytää edestään vielä suuremman kysymyksen: kuka oikeastaan oli hänen vaimonsa?


Kommentit:
Englanninkielinen äänikirja, tuoreeltaan Audible.com'ista. Ensimmäisen osa "Helen-trilogiaa" ja kymmenes, agentti Pendergast -sarjaa.

Metsästysonnettomuus joka mainittiin jo kaikkein ensimmäisessä Pendergast -seikkailussa (Relic, 1995), otetaan lopultakin käsittelyyn.

Alku oli tanakka ja odotukset lähtivät nousuun. Mutta teennäisen tarinan epäilykset nousivat mieleen jo kun Pendergast vaimonsa asetta putsaillessaan (12 vuotta myöhemmin) huomaa: "Helen ei olisi ampunut siltä etäisyydeltä ohi, aseessa oli paukkupatruunoita!" Entä asetelma, jossa sankari kostaa vaimonsa murhan – sitä sattuu turhan usein tässä genressä. Kuka lähtee seuraavaksi: lapset, mummo, naapurin rouva - kostettavat kuolevat pian sukupuuttoon ja pitää keksiä lisää henkilöitä joiden kuolemaa päästään kostamaan.

Vaimo jäi tässä ensimmäisessä osassa niin etäiseksi että en oikein päässyt jakamaan Pendergastin intoa selvittää mitä tapahtui (pitäisi lukea trilogia loppuun asti). Puolivälissä kirjaa on aika kypsä olo ja tietenkin juuri silloin Vincent D'Agosta haavoittuu vaarallisesti. Sarjan yhä jatkuessa pelkään, että D'Agostakin heittää lopulta henkensä. Eräs keskeisistä hahmosta tiputettiin siis osassa yhdeksän, kympissä lähti vaimo kuka siis seuraavaksi..?

Vähänkin hyvältä tuntuvat ideat laajennetaan nykyään trilogioiksi, osat jäävät aina jännään paikkaan, joten on pakko ostaa seuraavakin osa. Tämä toistuu todella näiden kavereiden romaaneissa. Kirjan lopussa on jo mainos piakkoin ilmestyvästä uudesta sankarista nimeltään: "Gideon Crew", toivottavasti ei trilogiaa heti ainakaan.

Hyvän alun jälkeen suurin järkytys oli se, että juttu muuttui nahkeaksi. Ajattelin lukeneeni viimeisen Pendergastini.. Mutta Gummeruksen suomennosten ansiosta ja luen kai kaikki uudelleen. Pohdin myös sitä, että "Helen-trilogia" vaatii jatkossa jotain suurta loppuakseen tyydyttävästi. Onko vaimo edes kuollut, mitä vielä selviää, pakko se on lukea.

Rene Auberjonois, Preston & Childin hovilukija, tekee jämäkkää työtä. Hänen omalaatuisesta äänestään on muodostunut osa tätä jännittävää kirjasarjaa. Ensikuulemalta vierastin, ehkä jopa naureskelinkin tälle alkuun erikoisen kuuloiselle, käheäkölle äänelle, mutta nyt ei Pendergastia ei voi kuvitellakaan kuuntelevansa ilman häntä (Relicissä ainakin oli joku muu).

Sopii kaikille fiktio - kauhu - tekno - trilleri - seikkailu - mysteeri - dekkareita arvostaville ja soveltuu vaikka sarjan avauskirjaksikin.


*----/*****  (en suosittele.)


Suomennettu tuotanto Lincoln Child:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011


Suomennettu tuotanto Douglas Preston & Lincoln Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011


Douglas Preston & Lincoln Child
Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995) 
2. Reliquary (1997) 
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003 
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007) 
9. Cemetery Dance (2009) 
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"


1. Gideon's Sword (2011) "Gideon Crew series 1"
2. Gideon's Corpse (2012) "Gideon Crew series 2"


Lincoln Child:
1. Utopia (Utopia) 2002
2. Kuoleman algoritmi (Death Match) 2004
3. Uusi Atlantis (Deep Storm) 2007
4. Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009


Douglas Preston:
1. Jennie (1994) 
2. The Codex (2004) 
3. Tyrannosaur Canyon (2005) "Wyman Ford 1"
4. Rienaus (Blasphemy) (2008) "Wyman Ford 2"
5. Isku (Impact) (2010) "Wyman Ford 3"

perjantai 9. joulukuuta 2011

Preston, Douglas - Isku (2010) (Impact, 2010)


Douglas Preston: Isku

Alkuteos: Impact, 2010
EAN 9789512082438
Lk. 84.2
468 sivua
Koko 134 x 213 mm
Suomentanut Heidi Valtonen
Gummerus Kustannus, elokuu 2010
ISBN 978-951-20-8243-8 
Sidottu




Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Amatööritähtitieteilijä Abbey Straw ei ole uskoa onneaan. Katsellessaan uudella teleskoopillaan tähtikirkasta taivasta hän näkee kirkkaan tulipallon, joka rysähtää valtavan jyminän saattelemana jollekin Mainen rannikon syrjäisistä saarista. Abbey vohkii isänsä kalastusaluksen ja lähtee meteoriittijahtiin parhaan ystävänsä Jackien kanssa – puistattavin seurauksin. 
Muutamaa päivää myöhemmin CIA:n entinen agentti Wyman Ford taivaltaa syvällä Kambodžan viidakossa, tehtävänään selvittää maailmanmarkkinoille ilmaantuneiden, äärimmäisen radioaktiivisten jalokivien alkuperä. Viidakon syvyyksissä Fordia odottaa näky, jota hän ei tule koskaan unohtamaan. 
Samaan aikaan Kaliforniassa Nasan Mars-laboratorion huippututkija Jason Freeman löytyy kotoaan murhattuna. Ennen kuolemaansa Freeman oli koettanut selvittää Marsista tulevan radioaktiivisen säteilyn lähdettä. Wyman Fordille alkaa valjeta, että kaikki kolme tapausta liittyvät toisiinsa. Ja mikä kauhistuttavinta, meteoriitin osuma Mainen rannikolle vaikuttaisi olevan vasta alkusoittoa.


Kommentit:
Seikkailua koillis-USA:n saaristosta aina viidakkoon, toiselle puolelle maapalloa saakka. Jännittävä tarina sisältää paljon hyvääkin. Omat arvailuni tylsästä, ihmeitä tekevästä meteorista menivät täysin kintuille ja se on taatusti hyvä asia.

Mutta... ne hahmot. Eivät juurikaan kiinnosta, mutta pääasia etteivät pilaa juontakaan. Entinen CIA agentti ja lukiolaistyttö yhdistävät voimansa. Sankarittaren ystävä, "Jackie" narkkailee puolet kirjasta ja on kirjoitettu tähän vaan siksi, ettei päähenkilö puhuisi yksinään. Jos suhtautuu tähän kuten lukisi nuortenkirjaa niin hahmot on helpompi kestää.

Parempi kuin "Rienaus" (2008) samalta kirjoittajalta. Outoa että suomentamatta jätettiin parhaaksi tituleerattu "Tyrannosaur Canyon" tästä Wyman Ford-sarjasta. Noh, palaan aiheeseen kunhan olen sen lukenut. Tähän asti olen pitänyt jokaisesta Douglas Prestonin tarinan aiheesta (ja ihmetellyt tyyppejä).

***--/*****  (suosittelen)


Douglas Prestonin suomennettua tuotantoa:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Isku (Impact) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011
Rienaus (Blasphemy) 2011


Douglas Preston & Lincoln Child tuotantoa (Agentti Pendergast sarja)
1. Relic (1995) 
2. Reliquary (1997) 
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003 
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007) 
9. Cemetery Dance (2009) 
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011) "Helen-trilogy 2"


1. Gideon's Sword (2011) "Gideon Crew series 1"
2. Gideon's Corpse (2012) "Gideon Crew series 2"

tiistai 6. joulukuuta 2011

Preston/Child - Cemetery Dance (2009)


Douglas Preston, Lincoln Child - Cemetery Dance

Alkuteos 2009
Lukija Rene Auberjonois
Kesto 13 hrs and 25 mins
Audible.com julkaisupäivä 12.5.2009
Julkaisija Hachette Audio
Original Book by Grand General Publishing
Publication date May 12, 2009
Language English
Series: Pendergast #9
Genre: Thriller

Huomio: Ei vielä ilmestynyt suomenkielellä.

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos)
William Smithback, New York Timesin reportteri ja hänen vaimonsa Nora Kelly, Amerikan luonnonhistoriallisen museon arkeologi, joutuvat väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi omassa asunnossaan Upper West Side Manhattanilla. Silminnäkijöiden ja turvallisuuskameran mukaan tappaja, jonka nähtiin poistuvan murhapaikalta, oli heidän outo, synkkä naapurinsa. Sama mies, joka kuoli ja haudattiin vähän aikaa sitten. Pendergast apunaan Nora Kelly aikovat selvittää totuuden. Heidän tutkimusmatkansa kiemurtelee Manhattanille, jota he eivät saattaneet kuvitellakaan: Obeah-uskonnon salamyhkäinen tyyssija. Länsi-Intialainen kultti, noituutta ja taikuutta. Pian he tajuavat, että vaarallinen matka on vasta aluillaan.

Henkilögalleriaa:
Aloysius X. L. Pendergast, FBI:n erikoisagentti. Etäinen, nuiva ja omalaatuinen. Esiintyy ensimmäisen kerran sivuhenkilönä kirjassa Relic (1995) ja Reliquary (1997) kunnes nostetaan päähenkilöksi kolmannessa Preston/Child -kirjassa. Ollut naimisissa ennen näitä tapahtumia Helen Esterhazy Pendergastin kansssa. Hänen otaksuttiin kuolleen Afrikassa, mutta ilmestyy uudestaan ns. "Helen-trilogiassa".

Dr. Nora Kelly - Arkeologi,New Your Museum of Natural History, esiintyy ensimmäisen kerran päähenkilönä kirjassa "Thunderhead" 1998.

William "Bill" Smithback, Jr - New York Timesin lehtimies. Esiintyy ensimmäisen kerran jo kirjassa "Relic" 1995.

Colin Fearing - 38-vuotias työtön näyttelijä, asui samassa talossa kuin Bill ja Nora (666 West End Avenue). Tehnyt itsemurhan kymmenen päivää ennen kirjan alkuhetkeä hyppäämällä rautatiesillalta Harlem jokeen. Useiden silminnäkijöiden ja valvontavideon todistamana nähty menevän murhahuoneistoon ja kamppailun jälkeen poistuvan paikalta.


Kapteeni Laura Hayward - New Yorkin Poliisista. Mukana romaaneissa: Reliquary, The Book of the Dead, Cemetery Dance, Fever Dream, Cold Vengeance, Two Graves.

Luutnantti Vincent D'Agosta - poliisi ja Pendergastin parhaita ystäviä. Arvostaa agentti Pendergastin Sherlock Holmesmaisia taitoja ja tämä puolestaan arvostaa Vincentin, rohkeutta, käytännöllisyyttä ja tavallista järkeä. On/off-suhteessa Laura Haywardin kanssa alkaen sarjan toisesta romaanista saakka (Reliquary) ja Helen-trilogian viimeisessä osassa: "Two Graves" -menevät jopa kihloihinkin. Mukana romaaneissa: Relic, Reliquary, The Cabinet of Curiosities (ainoastaan mainitaan), Brimstone, Dance of Death, The Book of the Dead, Cemetery Dance, Fever Dream, Cold Vengeance, Two Graves.

Kommentit:
Hurja, raaka avaus kantoi maaliin asti. Ei korkeatasoisen kirjallisuuden ystäville, tämä on vain viihdettä ja raastavan jännittävää sellaista.

Jos olen eräänkin kerran kritisoinut sitä, ettei ensimmäiseen 200 sivuun ole tapahtunut mitään, niin nyt astuin suoraan haravaan ja varsi pamahti keskelle otsaa. Tuskin ennätti sivua kääntää, kun jo alkoi tapahtua! Nyt pojat, on sanottava että ei se pelaa joka pelkää, mutta eikö sitä tiiliskiviromaanissa voisi vähän säästellä, saattaa pian jännitys lopahtaa kun on pitkä rupeama edessä. Ei lopahtanut, ei tullut armoa, tässä vedettiin niin yli että meinasi oma nimi unohtua. Älytöntä - kyllä, epäluonnollista - niin juuri, mautonta - tismalleen. Jo se pitäisi kannesta arvata, ettei tässä mitään kovin akateemista ole tulossa. Niinpä niin, tuli se ensimmäinen sivu käännettyä ja sitten olikin jo liian myöhäistä.

En lukenut kustantajan kuvausta, koska haluankin yllättyä, mutta perehdyin henkilögalleriaan tarkoin netissä. Nimet on oleellista hallita, teksti ankkuroituun paremmin päähän ja on mahdollisuus hiukan rentoutua. Rentouduinkin siis kun oli tuttuja nimiä alussa hääpäiväänsä viettämässä. En voinut tajuta Smithbackin osuutta tässä, vaan koko ajan tolkutin itselleni että tulkkasin väärin - ei, kyllä se oikein meni, Bill Smithback se siinä mennä viilsi. Kaveri on ollut yhtä monessa Pendergast-kirjassa kuin agentti itse ja nyt minulla bingopallot pyörivät yhä vinhemmin päässä, enkä osannut yhtään arvata mistä ne meikäläisen seuraavaksi läpi vetävät.

Tämä oli ensimmäisiä Preston/Child-kirjoja mitä olen lukenut ja nyt laskettelin kirjan englanninkielisenä ääniversiona jo toista kertaa läpi. Pendergastin olisin toivonut olevan jykevämmässä roolissa kaikkine omituisuuksineen, mitä ne sitä D'Agostaa seuraa, hän on melko 2D tyyppi, kuten Nora Kelly, joka jälleen "kauniin?" urhrin roolissa.

Kirja tarjoaa lukuisia hiuksianostattavia hetkiä. Liioittelua ja siitä huolimatta: olisipa tämä jo suomenkielellä, lukisin sen taas uudestaan!

****-/***** (suosittelen, hiukan horjahtelee)


Suomennettu tuotanto Lincoln Child:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston & Lincoln Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011

Douglas Preston & Lincoln Child
Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995)
2. Reliquary (1997)
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003
5. Tulikivi (Brimstone) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007)
9. Cemetery Dance (2009)
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"



maanantai 5. joulukuuta 2011

Child, Lincoln - Uusi Atlantis (2010) (Deep Storm, 2007)


Lincoln Child: Uusi Atlantis

Alkuteos: Deep Storm, 2007
EAN 9789512082094
Lk. T 84.2
507 sivua
Koko 110 x 178 mm
Alkuteos Deep Storm
Suomentanut Kimmo Paukku
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, tammikuu 2010
ISBN 978-951-20-8209-4 - Nidottu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Suurimmat salaisuudet ovat pinnan alla.

Pohjois-Atlantilla tapahtuu kummia. Syrjäisen öljynporauslautta Storm Kingin miehistö löytää syvältä merenpohjan alta rakennelman, joka ei ole luonnon muovaama. Vaikuttaa siltä, että Atlantiksen kadonnut manner on viimein löytynyt.

Kaksi vuotta myöhemmin entinen laivaston lääkäri Peter Crane lennätetään porauslautalle hoitamaan painetaudista kärsiviä sukeltajia. Tai niin hänelle uskotellaan. Cranen todellisia potilaita ovat yli kolmen kilometrin syvyyteen rakennetun jättimäisen merenalaisen tutkimuslaitoksen työntekijät. Heidän tehtävänään on porautua merenpohjan läpi maan uumeniin ja selvittää oudon sähköisen signaalin alkuperä.

Crane tajuaa pian, että henkilökunnan alati pahenevat psykoottiset kohtaukset eivät johdu sukeltajantaudista. Eikö kaivutyöt kannattaisi keskeyttää, kunnes signaalin alkulähteestä tiedetään enemmän? Tarujen Atlantis alkaa paljastua paljon vaarallisemmaksi paikaksi kuin ihmiskunta on konsanaan uskaltanut kuvitellakaan. 

Kommentit: 
Pokkari alennuskorissa, kirjailija tuttu, mutta meriaiheita kammoan. Jos hukkumisella ruvetaan leikkimään niin ei kiitos. Luettava oli vähissä, otin riskin ja tämähän oli ihan kelpo jännitystä kiitos vaan.

Alkuosa leppoisa, joten selailua vauhdilla parisataa sivua kunnes rupesi kiinnostamaan. Olihan siellä merenpohjassa jotain. Loppu oli mojova, arvaamaton ja looginenkin. Atlantiksella ei mitään tekoa koko jutun kanssa, nyt se oli eduksi!

Hahmoissa löytyy: hulluksi tullut komentaja, sabotööri, kaunis tiedenainen, omituinen tiedemies ja tietysti sankari tiedemies. Kaikki ovat litteitä 2D-tyyppejä, eikä siinä mitään, joskus on hyvä etteivät hahmojen liiat koukerot sotke tarinaa. Ongelma on nyt että kenessäkään ei ollut yhtään mielenkiintoa. Armeijan läsnäolo tietää ankaraa paukuttelua, mutta onneksi kirjoissa räiskintä ei ole niin hermoillekäypää kuin elokuvissa. Aihe oli jännittävä ja mielenkiintoinen, vieläpä liittyen armeijaan - joten heidän läsnäolonsa oli juonen kannalta perusteltua eikä vaan väkivallan takia.

E-kirjana luin samaan aikaan ruotsalaista Lars Kepleriä (Hypnotisoija). Vain poliisijännäri, mutta tyypit heti moniulotteisempia. Noo, tyylinsä kullakin.

Hyvää: ideat, huonoa: henkilöt.

***--/***** (suosittelen varauksella)




Douglas Preston & Lincoln Child Agentti Pendergast sarja:
1. Relic (1995) 
2. Reliquary (1997) 
3. Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2002
4. Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2003 

5. Tulikivi (Brimstone) 2004  "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005)  "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"

8. The Wheel of Darkness (2007) 
9. Cemetery Dance (2009) 

10. Fever Dream (2010)  "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011) "Helen-trilogy 2"


1. Gideon's Sword (2011) "Gideon Crew series 1"
2. Gideon's Corpse (2012) "Gideon Crew series 2"


Lincoln Child:
1. Utopia (Utopia) 2002
2. Kuoleman algoritmi (Death Match) 2004
3. Uusi Atlantis (Deep Storm) 2007
4. Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009


Suomennettu tuotanto:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Utopia (Utopia) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011
























sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Preston, Douglas - Rienaus (2011) (Blasphemy, 2008 - Wyman Ford 2)


Douglas Preston: Rienaus

Alkuteos: Blasphemy, 2008
EAN 9789512084098
Lk. 84.2
Noin 600 sivua
Koko 134 x 213 mm
Alkuteos Blasphemy
Suomentanut Heidi Valtonen
Gummerus Kustannus, toukokuu 2011
ISBN 978-951-20-8409-8 Sidottu


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Pimeyden ydin vai alkuräjähdys? 

Arizonassa sijaitsevan vuoren sisään on rakennettu maailman suurin hiukkaskiihdytin, jonka avulla on tarkoitus selvittää alkuräjähdyksen salaisuuksia.
Isabella on kallein ihmisen koskaan rakentama kone, ja sitä ohjaa maailman tehokkain supertietokone. Se on Gregory North Hazeliuksen, Nobel-palkitun fyysikon, luomus ja jotkut toivovat sen paljastavan, mitä universumin syntyhetkellä tapahtui. Toiset pelkäävät, että se synnyttää mustan aukon, joka imaisee koko maapallon sisuksiinsa. Ja toiset uskovat, että kone on Saatanasta, yritys syrjäyttää Kaikkivaltias Jumala luomakunnan huipulta.Kun Hazeliuksen kahdentoista tiedemiehen ryhmä käynnistää kiihdyttimen, tapahtuu jotain odottamatonta – jotain, joka on hinnalla millä hyvänsä pidettävä salassa. Yhdysvaltain hallitus lähettää Wyman Fordin, entisen munkin ja entisen CIA-agentin, selvittämään totuuden siitä, mitä hiukkaskiihdyttimessä todella tapahtui. Tapahtuneen seuraukset joko tuhoavat maailman... tai pelastavat sen.


Kirjailija:
Douglas Preston (s. 1956) on yhdysvaltalainen toimittaja ja kirjailija. Pendergast-kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut niin tietokirjoja kuin bestsellerlistojen kärkeen kivunneita trillereitä, joista on suomennettu Isku (2010) ja Rienaus (2011). Ennen kirjailijanuraansa Preston työskenteli Amerikan luonnontieteellisessä museossa New Yorkissa. Preston kirjoittaa säännöllisesti National Geographic ja New Yorker -lehtiin.

Päähenkilö:
Wyman Ford, entinen CIA-agentti, vetäytyi luostariin suremaan menetettyä vaimoaan. Seikkaillut kirjoissa ”Tyrannosaur Canyon” 2005, ”Blasphemy-Rienaus” 2008 ja ”Impact-Isku” 2010. Hänen edesmennyt vaimonsa oli niin ikään CIA:ssa töissä, hän menehtyi pommi-iskussa Kambodžassa. Wyman viipyi luostarissa (ennen tätä tarinaa) 30 kuukautta ja ryhtyi sen jälkeen yksityisetsiväksi. Tämä tehtävä on hänen ensimmäisensä yksityissektorilla.

Kommentit:
Kirjastosta lainasin ja viereinen kirjakauppa lopetti, olisiko pitänyt ostaa - ei.

Hiukkaskiihdytin on aihe ja sama kuin Dan Brownilla kirjassa ”Enkelit ja demonit”. Alku luo mukavat odotukset tietokoneen seotessa, mutta jännitys laantui ja piti odottaa yli 300 sivua ennen kuin tarina alkoi taas vetää (555 s. kaikkiaan). Välillä erittäin innostavia hetkiä, mutta lopussa kliseistä elokuvaan sopivaa paukuttelua, joka tuntui aihepiiriin mahdollisuuksiin nähden lähinnä luovuuden puutteelta.

Ainekset jännittävään kirjaan, mutta henkilöt eivät ole kiinnostavia. Ihmettelen myös, minne päähenkilö, Wyman Ford, on oikein menossa. CIA - munkkiluostari - yksityisetsivä. Tuntuu kuin tästä munkkiudesta ei saatu henkilöön mitään, vaan se jäi harha-askeleeksi ja nyt jatketaan etsivän hommissa.

Nielaisin ensimmäisen kerran kun mukaan tuli tv-saarnaaja ja omalaatuinen pappi - ja pelkoni osoittautui oikeaksi. Dan Brown sohaisi uskonto-nimiseen muurahaispesään ja ratsasti suuriin myyntilukuihin, mutta tässä valinta oli lähinnä mielikuvitukseton. Hyvästä tuleekin yllättäen paha, mutta oikeastiko noin paha? Navajo-intiaaneista ei myöskään saatu juuri mitään irti. Yhdysvaltain laivasto aikanaan käytti navajojen kieltä vaikeasti murrettavan salakielen luomiseen, jotain vastaavaa olisi voinut keksiä, kun he mukana kerran olivat.

Kaikesta valituksesta huolimatta pidin äärettömän paljon maailmankaikkeuden pohdinnoista jotka pitivät mielenkiintoani tarinaa kohtaan hengissä. Tämän takia kirja kannattaa lukea. Pohdinnat olivat ilmeisesti jonkun muunkin mielestä arvokkaita, sillä ne oli koottu kirjan loppuun 15-sivuiseksi kokonaisuudeksi.

Douglas Prestonilla on usein loistavia ideoita, jos apuna olisi ollut Lincoln Child, olen varma että tässä olisi nyt huima seikkailu käsissä.

**---/*****  (tosi kiinnostava tarina, mutta en suosittele)

Kirjailijan suomennettua tuotantoa:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Isku (Impact) 2010
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Rienaus (Blasphemy) 2011



lauantai 3. joulukuuta 2011

Preston/Child - Kuoleman asetelma (2010) (Still Life with Crows - Pendergast #4, 2003)


Douglas Preston, Lincoln Child: Kuoleman asetelma

Alkuteos: Still Life with Crows, 2003
EAN 9789512080823
Lk. 84.2
616 sivua
Koko 134 x 213 mm
Suomentanut Pekka Marjamäki
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, kesäkuu 2010
ISBN 978-951-20-8082-3 - Sidottu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Tällä kertaa kukaan ei ole turvassa.

Kuolema kulkee Medicine Creekin elokuisilla maissipelloilla. Kansasilaisen pikkukaupungin šeriffi Dent Hazen löytää ensimmäisen ruumiin. Nenätön, huuleton ja korvaton nainen on aseteltu maissikasvuston keskelle raivattuun kehään, ja ruumista ympäröi intiaaninuoliin seivästettyjen varisten vartio.

Kun Hazenin pakeille ilmestyy mustapukuinen, kalmankalpea, syvän etelän murretta puhuva herrasmies, joka esittäytyy FBI:n erikoisagentti Pendergastiksi, kelpo šeriffillä on epäilyksensä. Niinpä Pendergast värvää avukseen kylän toisen kummajaisen, mustiin pukeutuvan teinitytön nimeltä Corrie Swanson. Kaksikon tutkimukset vievät heidät syvälle paikkakunnan menneisyyteen, intiaanien ja valkoisten välillä käytyyn veriseen taisteluun – ja takaisin 2000-luvulle, geenimuunteluun erikoistuneen elintarvikeyrityksen tarkoin varjeltujen salaisuuksien äärelle.
Mutta pelloilla ääneti kulkeva viikatemies ei lepää. Maissintähkien keskeltä löytyy yhä uusia lakoon tallattuja kehiä ja niiden keskeltä sama, kammottava kuoleman asetelma.

Kirjailijaparin Douglas Preston ja Lincoln Child luoma agentti Pendergast -sarja on noussut vaivihkaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, ei vähiten salaperäisen päähenkilönsä ansiosta. Kuoleman asetelma on järjestyksessä toinen Suomessa julkaistu agentti Pendergast -mysteeri. Ensimmäinen Pendergast-tarina, Ihmeiden kabinetti, ilmestyi syksyllä 2009.


Kommentit:
Jokunen vuosi sitten etsin internetistä uusia trillereitä ja huomioni kiinnittyi erikoiseen kansikuvaan. Kyseessä oli Preston/Child -kaksikon kirjoittama, agentti Pendergast -tarina #9, eli ”Cemetery Dance”. En ollut moisesta kuullutkaan, mutta suositukset lupasivat että jännää on tulossa. Hankin ensin tarjouksessa olleen ”Reliquary” -nimisen äänikirjan (Pendergast #2). Kirjasta riitti kuunneltavaa useammalle lenkille (n. 14 t) ja pikkuhiljaa, tunnelman yhä kiristyessä, rupesi räntäsateen keskellä pelottamaan jo sen verran että hyvä kun kotiin selvisin tutisevine jalkoineni. Tämän jälkeen olen hankkinut tai lukenut lähes kaiken mitä nämä herrat ovat tuottaneet.

Lopulta sarjaa on alettu suomentaa, kiitos Gummeruksen - ja jatkoa odotellessa näitä on nyt sitten kolme, ensimmäisen ollessa "Ihmeiden kabinetti" (Cabinet of Curiosities, 2002) ja uusin on ”Tulikivi” (Brimstone, 2004), joka on ensimmäinen osa ”Diogenes-trilogiasta”.

Kirja oli paksuudestaan huolimatta (616 sivua, n. 128 000 sanaa) jälleen hyvin mukaansatempaava, mutta jälkivaikutelma on pettymys, verrattuna muihin Pendergast -seikkailuihin. Juonen alkaessa selvitä, huomasin, että esim. geenimanipuloitu maissi, intiaaninuolien ja varisten osuus murhiin tulevatkin jäämään vaille sitä huomiota, jota olisin odottanut. Noista yksityiskohdista olisi saatu kehitettyä vaikka mitä hurjaa, mutta ne jätettiin hyödyntämättä. Jostain syystä lopuksi mieleeni tuli Hitchcockin Psyko. Pendergastin osuus tarinan selvittämiseen oli liian heppoista ja siksi pettymys.

Loppujen lopuksi: kauhunnälkäiselle aivan liian onnellinen tarina!

* * - - - / * * * * *  (Jätti kylmäksi.)


LINCOLN CHILD
Kirjailijan suomennettua tuotantoa:
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Uusi Atlantis -pokkari (Deep Storm) 2010
Ihmeiden kabinetti -pokkari (Cabinet of Curiosities) 2010
Sulamispiste -pokkari (Terminal Freeze) 2010
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Utopia (Utopia) 2010
Utopia -pokkari (Utopia) 2011
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

DOUGLAS PRESTON
Kirjailijan tuotantoa:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Ihmeiden kabinetti -pokkari (Cabinet of Curiosities) 2010
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Isku (Impact) 2010
Isku -pokkari (Impact) 2011
Kuoleman asetelma -pokkari (Still Life with Crows) 2011
Tulikivi (Brimstone) 2011
Rienaus (Blasphemy) 2011



perjantai 2. joulukuuta 2011

Preston/Child - Ihmeiden kabinetti (2009) (Cabinet of Curiosities - Pendergast #3, 2002)


Douglas Preston/Lincoln Child: Ihmeiden kabinetti

Alkuteos: Cabinet of Curiosities (Pendergast, Book 3), 2002
EAN 9789512079070
Lk. 84.2
653 sivua
Koko 134 x 213 mm
Suomentanut Pekka Marjamäki
Kannen suunnittelu Jenni Noponen
Gummerus Kustannus, kesäkuu 2009
ISBN 978-951-20-7907-0 Sidottu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Pilvenpiirtäjän rakennustyömaalla Manhattanilla tehdään säpsähdyttävä löytö. Työmaan alla sijaitsevassa kellarissa lepää 36 ihmisen silvotut jäännökset. Pikainen tutkimus paljastaa jokaisen uhrin selkärangassa samanlaiset leikkuujäljet. 
Paikallisen poliisin mielestä yli sata vuotta sitten sattuneet surmatyöt kuuluisivat pikemminkin historiantutkijoille kuin lainvalvojille. FBI:n erikoisagentti Pendergast on kuitenkin eri mieltä. Hän rekrytoi puoliväkisin mukaan tutkimuksiinsa New Yorkin luonnontieteellisessä museossa työskentelevän paleontologi Nora Kellyn ja tämän yliuteliaan reportterisulhasen William Smithbackin. 
Kun Central Parkissa tapahtuu uusi murha, jonka tekotapa muistuttaa yli sadan vuoden takaisia surmia, agentti Pendergast ei vaikuta lainkaan yllättyneeltä. Mitä Pendergast oikein salaa poliisilta ja kollegoiltaan?
Pyörryttävä sukellus Manhattanin muinaiseen alamaailman johdattaa Pendergastin kumppaneineen Harlemissa sijaitsevaan ränsistyneeseen herraskartanoon, joka on hylätty mutta kaikkea muuta kuin tyhjä. Astuessaan sisään tuttuun taloon agentti Pendergast tietää kohdanneensa pitkän uransa aikaisista vihollisista kauheimman.

Kommentit:
Suomenkielisen version kansi muistuttaa suklaarasiaa, jäi melkein ostamatta tuon takia.

Tätä on pidetty fanien äänestyksissä parhaana, itse olen samaa mieltä, juuri sitä maailmaa jossa mieluiten pyörin. Kirjan tapahtumat ovat keskittyneet New Yorkin luonnontieteelliseen museoon (fiktiivinen versio Amerikan luonnontieteen museosta) ja voi kuvitella, miten tarina on saanut alkunsa tuhansien tarinoiden tyyssijassa (Douglas Preston työskenteli museossa vuosina 1978-85).

Erityisen kiehtovaa oli 1800-luvun tapahtumien kuvailu. Myöhemmin löytyneet kirjeet ja Pendergastin kyvyt valottivat asioita jännittävällä tavalla.

Viime hetkellä kirjasta poistettiin lyhyt epilogi lopusta (linkki poistettuun englanninkieliseen osioon), olisin hyvinkin nauttinut vaihtoehtolopusta. En panisi pahakseni jos kyseinen hahmo vielä jossain jaksossa seikkailisi. Englanninkielinen Wikipedia muuten paljastaa koko juonen ja syylliset ilman varoitusta (linkki wikisivuille), tämä tärvelee jännityksen kirjasta täysin.

*****/***** (paras Pendergast-sarjasta, suosittelen!)

------------------------------------------------

Taustatietoja:
Massiivinen tarina 653 sivua, n. 132 000 sanaa - esim. Dan Brownin: "Enkelit ja demonit" 518 sivua, n. 123 000 sanaa. Preston/Child ovat toisiaan tukeva kaksikko ja vaikka heidän sooloteoksensa ovat myös menestyneet, niin mielestäni nämä yhteisteokset ovat viimeistellympiä.

Douglas Prestonin historiallisen kirjan "Dinosaurus in the Attic", julkaisseessa kustantamossa työskenteli Lincoln Child, jolle DP kertoi suunnitelmistaan kirjoittaa trilleri, tapahtumapaikkana museo. LC ehdotti tyylisuunnaksi harvinaisemman ”tekno-trillerin” (mm. Tom Clancy, Michael Crichton) ja että he kirjoittaisivat yhdessä. ”Relic” julkaistiin keväällä 1995.

Päähenkilö:
Ennen tätä, Pendergast on näyttäytynyt sivuhenkilönä teoksissa "Relic" ja "Reliquary" 1997, mutta tässä sarjan kolmososassa hän on päähenkilö, joten tämä on parempi askel FBI-agentti Pendergastin maailmaan, kiitokset siitä siis Gummerukselle. (Vielä kun saisi nämä kaksi ensimmäistä osaakin suomenkielellä.)

Aloysius Xingú L. Pendergast käyttää joskus mysteerien ratkaisemiseen kykyä, jolla hän pääsee matkalle menneisyyteen. En osaa sanoa onko kyky yliluonnollinen, joka tapauksessa se on lukijalle kiitollinen tapa päästä agentin päähän, matkalle ratkaisemaan mysteeriä. Agentti Pendergast harjoitti Tiibetissä ollessaan kamppailulajeja ja näitä henkisiä kykyjään ja näin jälkikäteen ajatellen tämä on ominaisuus josta eniten Pendergastissa pidän.

Päähenkilön kuvataan olevan yleensä tyyni, syrjäänvetäytyvä ja omalaatuinen, samalla kuitenkin äärimmäisen kohtelias. Oppineena pystyy keskustelemaan sujuvasti lääkäreiden, tiedemiesten ja eri intellektuellien kanssa. Hän hallitsee myös psykologisen manipuloinnin ja on Sherlock Holmesin tapaan naamioitumisen mestari. Älykkyysosamääränsä väitetään olevan välillä 180-200.

Henkilöitä:
Pee-Wee Boxer: Moegen-Fairheavenin rakennustyöntekijä.
"Bill" Smithback: New York Timesin reportteri, kirjailija. Suhde Nora Kellyn kanssa.
Nora Kelly: Arkeologi New Yorkin luonnontieteen museosta.
Roger Brisbane IIINora Kellyn esimies New Yorkin luonnontieteen museosta.
Reinhart Puck: museon arkistonhoitaja.
Patrick Murphy O'Shaughnessy: New Yorkin poliisin ylikonstaapeli. Määrätään seuraamaan Pendergastia ja raportoimaan tämän toimista.
Sherwood Custer: New Yorkin poliisin ylikersantti, johtaa kopiomurhien tutkintaa. O'Shaughnessyn esimies.
Anthony "Tony" Fairhaven: menestyvä, 35-vuotias, Moegen-Fairheaven rakennusfirman pomo. Tukee taloudellisesti pormestarin kampanjointia ja luonnontieteen museota.
J. C. Shottum: Ihmeiden kabinetin omistaja 1800-luvulla.
Enoch Leng: Tutkija, laboratorio J. C. Shottumin "Ihmeiden kabinetin" kolmannessa kerroksessa.
Mary Greene: tyttö, joka mainitaan tunnelista löytyneessä kirjeessä.
Constance Greene: s. 1873, edellisen sisko.

Lisäksi n. 19 muuta henkilöä.

--------------------------------------------------

Lincoln Child, suomennettu tuotanto (2011 mennessä):
Uusi Atlantis (Deep Storm) 2008 (linkki arvosteluun tässä blogissa)
Sulamispiste (Terminal Freeze) 2009
Utopia (Utopia) 2010
Kuoleman algoritmi (Death Match) 2011

Suomennettu tuotanto Douglas Preston:
Isku (Impact) 2010
Rienaus (Blasphemy) 2011

Suomennettu tuotanto Preston & Child:
Ihmeiden kabinetti (Cabinet of Curiosities) 2009
Kuoleman asetelma (Still Life with Crows) 2010
Tulikivi (Brimstone) 2011

Preston & Child
alkukielinen Pendergast sarja (2011 mennessä):
1. Relic (1995)
2. Reliquary (1997)
3. Cabinet of Curiosities (Ihmeiden kabinetti) 2002
4. Still Life with Crows (Kuoleman asetelma) 2003
5. Brimstone (Tulikivi) 2004 "Diogenes-trilogy 1"
6. Dance of Death (2005) "Diogenes-trilogy 2"
7. The Book of the Dead (2006) "Diogenes-trilogy 3"
8. The Wheel of Darkness (2007)
9. Cemetery Dance (2009)
10. Fever Dream (2010) "Helen-trilogy 1"
11. Cold Vengeance (2011?) "Helen-trilogy 2"

- - -

torstai 1. joulukuuta 2011

Nevalainen, Petri - Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri (2010)


Petri Nevalainen: Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri

Helsinki-kirjat, toukokuussa 2010
Kannen suunnittelija: Laura Noponen
Kannen kuvat: Suomen Kuvapalvelu
ISBN 978-952-5874-04-4 (sidottu)
Kirjastoluokka: 99.1

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Vesa-Matti Loiri on kokenut huikean matkan Pojat-elokuvan lapsiroolista Lapualaisoopperan Vihtori Kosolaksi, kaatuillut Uuno Turhapurona, naurattanut Nasse-setänä ja Tyynenä, hurmannut Eino Leino –laulujen tulkkina ja näytellyt vakavia rooleja, kuten Rauta-ajassa ja Jonissa. Viime vuosina hän on valloittanut Lapissa tehdyillä levytyksillään.

Koko kansan rakastaman moniala-taiteilijan tarina ilmestyy nyt vihdoin kirjana. Petri Nevalainen on koonnut lukemattomista haastatteluista ja kirjallisista sirpaletiedoista kattavan läpileikkauksen aikamme merkittävimmän viihdetaiteilijan urasta ja elämästä. 


Kommentit: 
Kirjan nimi voisi oll "Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri, kirjoittaa teistä kirjan?". Loiri vastaa julkisuudessa: ”On äärimmäisen harmillista ja hämmentävää, että näin voidaan tehdä kysymättä ja sen enempää perehtymättä”. Kenelläkään ei ole yksinoikeutta omaan elämänkertaansa, näin se on. Nappasin tämän kuitenkin alennusmyynnistä. En vielä tässä vaiheessa tiennyt Loirin mielipiteistä.


Kyllähän tämä mielenkiintoinen oli, ei siitä mihinkään pääse. Ohueen pakettiin (255 s.) mahtui paljon asiaa, jotain uutta ja jotain opettavaistakin. Mitään paljastuksia tähän ei ole haettu, vaan kirjoittaja käsittelee kohdettaan kunnioituksella. Syvällisempiä mietintöjä on turhaa etsiä, eihän Loiria edes haastateltu tähän. Toivottavasti joku kirjoittaa Loirin luvalla vielä perusteellisemmankin elämänkerran, koska tästä materiaalista saa taatusti hyvän.


Kirjan lopussa on kattavat listat Loirin töistä niin äänitteiden, kuin elokuvan ja teatterinkin piiristä. Heräsi kiinnostus nähdä ja kuulla näitä harvinaisempia töitä.