tiistai 22. marraskuuta 2011

Gabrielsson/Colombani - Stieg, Minä ja Millennium (2011)

Eva Gabrielsson, Marie-Francoise Colombani: Stieg, Minä ja Millennium

Alkuteos: Millennium, Stieg et Jag, 2011
Laji: Elämäkerrat ja henkilökuvat
Ilmestymisaika: 4/2011
Minerva Kustannus Oy
suomentanut Tommy Granholm
Koko: 135 x 210 mm
Sivumäärä: n. 200 s
Sidosasu: sidottu - ISBN: 9789524924887

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Marraskuussa 2004 Stieg Larsson kuoli yllättäen sydänkohtaukseen, eikä hän koskaan tullut tietämään, millaiseen maailmanmenestykseen hänen Millennium-trilogiansa yltäisi. Hän ei myöskään voinut aavistaa, millaista draamaa hänen kuolemastaan seuraisi hänen avopuolisolleen Eva Gabrielssonille. Evalta riistettiin perintöoikeus kumppaninsa omaisuuteen, vaikka he olivat eläneet yhdessä 32 vuotta. Ruotsin lakien mukaan Stieg Larssonin jättiomaisuuden perivät hänen isänsä ja veljensä.
Eva Gabrielssonille ja Stieg Larssonille Millennium on paljon enemmän kuin menestysteos. Koko Stiegin elämä oli alusta loppuun todellista draamaa, johon Eva Gabrielsson antaa tässä teoksessa avaimia. Se on samalla kertomus Stiegin ja Evan yhteisistä arvoista; taistelusta moraalin ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Millenniumin sivuille ovat siirtyneet myös monet henkilöhahmot, tapahtumat ja tutut paikat heidän yhteisestä elämästään.
Nyt Eva Gabrielsson taistelee ns. immateriaalisista (ei rahallisista) oikeuksistaan kumppaninsa tuotantoon. Mikäli hänen vaatimuksiinsa suostutaan, Eva haluaa julkaista kesken jääneen neljännen osan käsikirjoituksen. Hän haluaisi myös itse kirjoittaa teoksen valmiiksi ja paljastaa, mitä Millennium-trilogian päähenkilöille, Lisbeth Salanderille ja Mickael Blomqvistille lopulta tapahtui.


Kommentit:
32 vuotta yhteistä taivalta katkeaa Stieg Larssonin odottamattomaan poismenoon ja suunnattomaan myyntimenestykseen. Pedot kokoontuvat ruumiin ääreen ja ennennäkemättömät peijaiset alkavat, kaikki imetään kuviin Larssonin perinnöstä, luutakaan ei jätetä Eva Gabrielssonille - hänellä ei ole oikeuksia, mutta kylläkin velvollisuuksia - pesän velat on maksettava. Ne jotka eivät osallistuneet kirjoittamiseen tahi luomistyöhön, saavat miljoonatulot palkkiokseen ja ne jotka viettivät unettomia öitä ja vaaransivat henkensä, saavat multaa ja toruja. Ahnein on myös kaunein ja suurin!

Kannattaa lukea jos vähääkään piti Millennium-trilogiasta ja kannattaa lukea muutenkin, trilogian henki kurkottaa multaisen kätensä haudan takaa ja heristää nyrkkiään niille jotka kirjailijan kumppania vääryydellä ja viekkaudella ovat kohdelleet. Tässä on riittämiin draamankaarta jotta kirjaa malttaisi käsistään laskea ja se on myös opetukseksi meille. Luettavaksi se on melko ohut, mutta yhdistyessään elämän suuriin ympyröihin, se vastaa moniin kysymyksiin, jättäen jälkeensä joukon uusia. Ei voi muuta sanoa kuin: saat taivaan, katsot ja hymyilet.

Toivonkipinä - Eva kirjoittaa valmiiksi keskeneräiseksi jääneen neljännen osan, kertoen
Lisbethin siskosta ja jatkaa siitä mihin Blomqvist ja Salander seikkailuissaan jäivät. Kunnia ja moraaliset oikeudet niille, joille ne moraalisesti kuuluvat!

(kannattaa lukea!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti