sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Kepler, Lars - Hypnotisoija (2010) (Hypnotisören, 2009)

Lars Kepler: Hypnotisoija 

Alkuteos: Hypnotisören, 2009
Tiedostomuoto: 
E-kirja (EPUB, Adobe DRM suojattu)
Kategoria: 
Kaunokirjallisuus / Dekkarit, jännitys
Kirjailija: Lars Kepler
Suom. Saara Villa. 
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 608
ISBN: 9789513160166

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:  
Urheilukentän pukuhuoneesta Tumbasta, Tukholman läheltä löytyy kauhistuttavasti surmattu mies. Myöhemmin hänen puolisonsa ja tyttärensä löytyvät yhtä lailla raa´asti silvottuina perheen rivitalosta. Perheen poika Josef löytyy elossa, vaikeasti haavoittuneena.
Rikoskomisario Joona Linna päättelee että tarkoitus oli surmata koko perhe. Kun Linna saa tietää, että elossa on vielä yksi perheenjäsen, tytär, hän aikoo käyttää kaikki keinot löytääkseen tämän ennen murhaajaa.
Josef häälyy tajuttomuuden rajoilla, ja nopeuttaakseen tutkimuksia Linna pyytää traumoihin erikoistunutta lääkäriä Erik Maria Barkia hypnotisoimaan pojan. Tämä suostuu, vaikka on julkisesti vannonut ettei hypnotisoisi enää ketään. Tämän seurauksena Bark joutuu itse poikansa kanssa yllättävästi mukaan rikosten ketjuun.
Hypnotisoija on nopealiikkeinen ja dramaattisesti yllättävä rikosromaani. Se on myyty lähes 30 maahan. Tekijöiksi paljastui ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril, jotka aikovat kirjoittaa suomalaistaustaisen Joona Linnan varaan sarjan.


Kommentit:
Kirja on Ahndorilien ensimmäinen dekkari ja tehty mittatilaustyönä pohjoismaisen rikoskirjallisuuden aallolle surffaamaan suuruuksien vanaveteen.


Hypnotisoijan tarina oli kiinnostava ja mukaansatempaava, henkilökuvaus suomalaisittain kotoisaa ja keskeisten henkilöiden arkinen elämä juuri sopivan ongelmaista ollakseen todentuntuista. Päähenkilönä suomalaissukuinen Joona Linna, joka muistuttaa sympaattisuudessaan Matti Yrjänä Joensuun rikoskonstaapeli Timo Harjunpäätä. Kirjasta on jo tulossa filmatisointi syksyllä 2012, jossa Joona Linnaa esittää suomalainen Tobias Zilliacus ja ohjaajana itse Lasse Hallström. (lisäys 6/2012).


Miinus siitä että hypnotisointi oli tässä vain jatkeena poliisikuulusteluille. Kirjan otsikkona sitä olisi ehdottomasti pitänyt laajentaa ja mielellään vielä leikitellä kaikella hypnotismiin liittyvällä mystiikalla. Hypnoosi kuulosti aiheena niin jännittävältä, että se sai minut ostamaan tämän.


Hypnotisoijassa näkyy sekä mies- että naisnäkökulma, kirjailijathan ovat eri sukupuolta. Tämä luettakoon heille kunniaksi ja toivottavasti näkökulma-asiaa voisi tulevaisuudessa kehittää lisääkin ja näin kenties paremmin erottua jännityskirjallisuuden massasta. Huomasin usein miettiväni mikä oli kummankin kirjoittamaa ja vaikka kirjoittaminen ei helposti taivukaan ryhmätyöksi, niin heidän työskentelynsä vaikuttaa täysin saumattomalta. Luettava sopii siis kaikille jännityskirjallisuuden ystäville, joskin pienillä väkivalta-raakuus-varauksilla, minkäs teet - nykypäivän lukijat ovat niin kovaksikeitettyjä että säikäyttäminen ei onnistu ihan heppoisin keinoin.

Heja Sverige, lisää tällaista!

* * * * - / * * * * *  (Suosittelen.)

P.S.
Tämä on ensimmäinen e-kirjani ja olen haltioissani. Paperisen kirjan negatiiviset puolet tajuaa vasta nyt ja todellakin, helppoa lukemista rannalta sänkyyn, aina toimii ja näkyy kirkkaassa auringonpaisteessakin, ei rasita silmiä kuten taustavalaistut laitteet, eikä tarvitse jättää jotain kirjaa ostamatta siksi kun ei enää hyllyyn mahdu. Pieni koko, keveys, 12 valittavaa fonttikokoa, ja kapeapalstaisen lukemisen nopeus tekevät tästä ihastuttavan keksinnön. Miinuspuolena arvonlisävero joka on käsittämättömästi e-kirjoille 23% ja paperisille 9%, asia saisi olla toisinpäin.


Lars Kepler julkaisut:
Hypnotisoija, 2009
Paganini ja paholainen, 2010
Eldvittnet (The Fire Witness) 2011






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti