torstai 24. marraskuuta 2011

Larsson, Stieg - Miehet jotka vihaavat naisia (2011) (Män som hatar kvinnor, 2005)

Stieg Larsson: Miehet jotka vihaavat naisia

Alkuteos: Män som hatar kvinnor, 2005
Tiedostomuoto: Äänikirja (MP3, vesileimattu)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Dekkarit, jännitys
Kirjailija: Stieg Larsson. Lukija: Kari Ketonen
Kustantaja: WSOY Julkaisuvuosi: 2011
Kirjan pituus: 19h 10min. Äänitiedostojen määrä: 80. Koko yhteensä (zip): 462Mt
ISBN: 9789510382950

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Vetävää jännitystä, karmivia paljastuksia, kansankodin kulissit kaatuvat.

Mikael ”Kalle” Blomkvist, taloudesta kirjoittavan Millennium-aikakausilehden vastaava toimittaja, on pulassa. Hänet tuomitaan kunnianloukkauksesta vankilaan. Mahtava paljastusjuttu teollisuuspohatta Wennerströmin hämäräbisneksistä kaatui riittämättömiin todisteisiin, ja Wennerström aikoo asianajajineen ajaa niin Blomkvistin kuin koko lehdenkin puille paljaille.
Kaiken keskellä Blomkvist saa uransa erikoisimman tarjouksen, kun sukufirman entinen johtaja Henrik Vanger lähestyy häntä. Vanger haluaa Blomkvistin selvittävän mitä tapahtui hänen veljentyttärelleen Harrietille, joka katosi elokuisena iltapäivänä vuonna 1966. Tätä suljetun tilan mysteeriä ei kukaan ole koskaan onnistunut ratkaisemaan. Vangerin lupaama palkinto on mitä houkuttelevin: todisteet Wennerströmin rikoksista.

Blomkvist voi vain suostua ehdotukseen. Hän saa avukseen nuoren, tunnehäiriöisen mutta nerokkaan Lisbeth Salanderin, joka on erikoistunut ihmisten yksityiselämän tonkimiseen. Tapaus vie heidät yhä syvemmälle kohti Vangerin perheen ja samalla kansankodin sisällä vellovaa mustaa menneisyyttä: rasismia, vihaa ja veritekoja.
Stieg Larsson (1954–2004) oli tukholmalainen toimittaja ja kirjailija. Hän kuoli äkillisesti vuonna 2004 sydänkohtaukseen ja jätti jälkeensä valmiit käsikirjoitukset romaanitrilogiaa varten. Miehet jotka vihaavat naisia on trilogian ensimmäinen osa; Larssonin kaunokirjallinen debyytti ja hänen kirjallinen joutsenlaulunsa.
Larsson tuli suurelle yleisölle tunnetuksi demokratian puolustajana ja pitkän linjan rasisminvastaisen työn tekijänä. Hän sekä luennoi aiheesta että kirjoitti siitä kirjoja ja artikkeleita.
Stieg Larssonin palkitussa Millennium-trilogiassa kansankodin kulissit kaatuvat. Äänikirjan lukija, Jussi-palkittu näyttelijä Kari Ketonen menee tyylikkäästi legendaarisen työparin Mikael ”Kalle” Blomkvistin ja Lisbeth Salanderin nahkoihin.

Kommentit:
Suljetun tilan mysteeri ja toinen toistaan epäilyttävämpiä hahmoja. Kuka on syyllinen kuka uhri. Mikael Blomkvist saa sympatiat puolelleen, mutta kiinnostavimmaksi henkilöksi nousee Lisbeth Salander. Hän ei miellytä ketään, paitsi lukijaa. Salanderia valotetaan hitaasti ja vasta seuraavat osat kertovat hänen tarinansa. Lisbethin oikeudentaju on kiinnostavan ristiriitainen: hän on oikeudenmukainen, muttei lainmukainen.

Alussa vanhan miehen kukkamysteeri vangitsee pienimuotoisuudellaan ja seuraavaksi huomaa kiiruhtavansa kirjassa eteenpäin. Lopun väkivaltaisuudet menevät minun makuuni yli ja sama toistuu muissakin trilogian osissa. Vähemmilläkin raakuuksilla olisi Millennium menestynyt, vaikka suuri yleisö onkin nykyään melko kovissa liemissä keitetty...

Tyypit ja tarina vetävät siis mukaansa, mutta toisinaan toiminta loppuu ja alkaa kertominen. Jos ei ole vielä sisällä tarinassa, saattaa mielenkiinto lopahtaa. Tiesin jo suositusten perusteella, että tarina on vahva joten pysyttelin mukana, mutta ilman tätä tunnettavuutta olisi pikaselauskin saattanut olla vaihtoehtona.

Tietokoneiden osuus saattaa muodostua ongelmaksi, koska pian ne koetaan antiikkisiksi. Hakkeroinnin suomat mahdollisuudet ovat isossa roolissa, sillä jos Salander seikkailisi ajassa ennen tietokoneita, hänen pitäisi olla meedio saadakseen samat tiedot. Poliittinen aatemaailma ja sen vastustaminen on sitävastoin ajaton aihe ja käsittääkseni se on ollut innoittajana koko tarinalle.

Hankin trilogian omaksi äänikirjana, vaikka olen lukenut aiemmin jo paperiset versiotkin ja nähnyt elokuvat. Miksi siis vielä kerran? Äänikirja antaa mahdollisuuden kokea tarinoita kädet ja jalat vapaana keittiössä, lenkillä, maastossa, lumisateessa, pimeässäkin. Äänikirja jättää toisenlaisen jäljen kuin tavallinen kirja. Elämys voimistuu maisemissa ja se on lystiä se! Missä viipyy suomenkielinen E-kirja? Trilogia on niin paksu että se vaatii oman kirjahyllyn eikä sellaiseen ole tilaa, mitä tämä nyt taas on... paperiteollisuuden salaliitto?

Kari Ketonen lukee ammattitaidolla läpi koko trilogian ei yli- eikä alinäytellen, tarina on pääosassa eikä näyttelijä esittele skaalojaan.

Lisbeth Salanderin tarina jää lopussa huutamaan tarkennusta ja sitä saa sivukaupalla tarinan seuraavassa osassa "Tyttö joka leikki tulella".

* * * * * / * * * * *  (Tykkäsin!)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti