sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Nesbo, Jo - Isänsä poika (2014) (Sønnen, 2014)

Jo Nesbø: Isänsä poika 

Tiedostomuoto: Äänikirja (MP3, vesileimattu)
Kategoriat: Kaunokirjallisuus / Käännetty kaunokirjallisuus, Suosittelemme, Dekkarit ja jännitys
Kirjailija: Jo Nesbø
Lukija: Paavo Kerosuo
Kustantaja: WSOY
Äänikirjan julkaisuvuosi: 2014
Kirjan pituus: 16h 30min
ISBN: 9789510410912 

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
Kirja joka pakottaa kääntämään sivun toisensa perään, kunnes ne loppuvat.

Suuret rikosromaanit on keitetty liemissä, joissa raaka-aineina ovat kosto, viha ja rakkaus. Jo Nesbøn maailmassa yhteiskunnallinen korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus synnyttävät suurta draamaa.

Kaikki pitävät Sonny Lofthusista. Sonnylla on inhimillinen katse, lempeä ääni ja hyvät käytöstavat. Hän sanoo kiitos ja anteeksi. Hän on myös istunut reilut kymmenen vuotta vankilassa tunnustettuaan muiden tekemiä henkirikoksia. Vastineeksi hän on saanut käyttöönsä mielin määrin huumeita.

Sonny on mukava narkomaani, jonka elämän isän ennenaikainen kuolema on suistanut raiteiltaan. Hänen isänsä, Ab Lofthus, oli poliisi. Yksi parhaista. Tämän lähin työtoveri ja paras ystävä oli Simon Kefas, nykyinen virkaheitto rikostutkija, jonka peliriippuvuuden hallinnassa riittää vaimolla tekemistä.

Ab-isä ei ollut aivan sitä, miltä näytti. Kun asioiden todellinen laita selviää Sonnylle, tämä karkaa vankilasta ja alkaa kostaa. Jälki on rumaa.

Poliisi laittaa Sonnyn perään Simon Kefasin ja tämän pariksi nuoren Kaari Adelin. Adel on ansioitunut huumerikostutkijana.

Vaikuttaa siltä, että kesäisen Oslon pitkät ja valoisat päivät ovat vaihtumassa ikuiseksi pimeydeksi.

Isänsä poika on loistava uutuustrilleri maailman tämän hetken rikosromaanin kuninkaalta. Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole-romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.

Äänikirjan lukee loistavana kertojana tunnettu näyttelijä Paavo Kerosuo.

Omat kokemukset:
Pettymyksen puolelle meni, mutta siitä huolimatta kuuntelin tämän tosi nopeasti, en halunnut jättää hetkeäkään käyttämättä jotta pääsisin loppuun joten en voi surkeaksikaan väittää.

Aluksi olin hiukan hämmentynyt, koska en saanut kiinni mitä tässä pitäisi keskeisesti seurata. Vasta luettuani takakannen kuvauksen henkilöistä ja tapahtumista, lähti kuunteleminen rullaamaan. Silti välillä putosin taas, ehkä tässä tarinassa ei olisi ollut aineksia näinkään mittavaksi teokseksi, henkilöitä ja kostettavia kohteita oli jo hiukan liikaa. Samalla olisin mielelläni hyvistä kappaleista nauttinut pidempäänkin, ehkä nopeatempoisuus ja monet leikkaukset palvelevat paremmin filmiyhtiöitä silmälläpitäen.

Lopussa paukutellaan pyssyillä, se kuuluu genreen, mutta koska päähenkilöä, Sonny Lofthusia tituleerattiin tarinassa "miekkabuddhaksi" ja "pyhimykseksi", rupesin odottamaan jotain kekseliäämpää tapaa kohdella pahiksia kuin Uzi-konepistooli. Myös kaikki langanpäät solmitaan lopussa, mutta tämäpä se juuri onkin kun alkaa sivut loppua niin luritetaan pitkä lista asioita putkeen jossa kaikki selviää. Tämä on kiireiselle siis juuri se kirja jossa saattaa riittää, kun lukee vain takakannen ja kaksi viimeistä lukua.

Päähenkilön heroiiniaddiktio oli Nesbon mieltymyksen mukaan rakennettu (kuten Harry Holekin) antisankaruutta tavoitellen, mutta kun tämä oli ihmeen toimintakykyinen päästyään pakenemaan vankilasta 12-vuoden jälkeen, rupesi mietityttämään olisiko jonkun muun heikkouden voinut keksiä, ettei uskottavuus joudu liikaa koetukselle.

Mutta hienoja hetkiä oli tässäkin Nesbön kirjassa, useassa kohtauksessa ja etenkin päähenkilössä olisi ollut aineksia loistavuuteen, mutta aika tavanomaiselle tasolle tässä jäätiin.

***--/***** (ihan ok tarina)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti