perjantai 21. marraskuuta 2014

Westö, Kjell - Kangastus 38 (2013)

Kangastus 38  (Kjell Westö)

Tiedostomuoto: E-kirja (EPUB, vesileimattu)
Kategoria: Kaunokirjallisuus / Kotimainen kaunokirjallisuus
Kirjailija: Kjell Westö
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511276395

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 2014 voittaja

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: 
On vuosi 1938 Helsingissä. Asianajaja Claes Thune on palkannut Matilda Wiikin konttoristiksi pieneen toimistoonsa. Nainen suorittaa kaikki tehtävät moitteettomasti, mutta hänessä on jotain arvoituksellista.

Hiljattain eronneen Thunen elämän kiintopiste on kuuden ystävyksen Keskiviikkoklubi, joka kokoontuu väittelemään politiikasta. Sisällissodan varjo häilyy vielä ihmisten mielissä, mutta samalla seurataan levottomasti Adolf Hitlerin politiikkaa Saksassa. 

Kun Keskiviikkoklubi kokoontuu Thunen toimistossa, Matilda tunnistaa äänen menneisyydestään. Pintaan nousevat piinaavat muistot vankileireiltä, eikä entiseen ole enää paluuta. Yöllä kuvat tulivat väkisin, ensimmäistä kertaa aikoihin. Matilda oli ollut mukana ensimmäisessä kuljetuksessa.

Kjell Westö kuvaa romaanissaan jälleen kerran taitavasti ihmisiä historian tapahtumien ja politiikan vietävissä. 
Hägring 38 också på svenska

Oma kokemus:
Pitkään piti lukea ennenkuin yhtään kiinnosti. Hämmennystä ruotsinkielisten nimien kanssa - oliko henkilö mies vai nainen. Aika ajoin eroottiset kuvailut lähinnä kiusallisia. En tunnistanut suomalaista kulttuuria tästä, maailma oli suomenruotsalaisen elitistinen ja vieras. Lisäksi pääkaupunkiseudun uuttera kuvailu ei tuonut minulle ainakaan mitään lisäarvoa. Vankileiriasiatkin melko loppuunkaluttua asiaa. Mielenkiintoisinta oli naispäähenkilön suhtautuminen elämänkokemuksiinsa. Kirjoittaja on erittäin hyvä, tarina tapahtumaköyhä minun makuuni. En innostunut, mutta en lopettanut keskenkään, joten menihän se aika tämänkin parissa.

**---/***** (ihan ok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti