maanantai 5. tammikuuta 2015

Preston, Douglas - The Codex (2003)

Douglas Preston - The Codex

Narrated by: Scott Sowers
Length: 12 hrs and 07 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:17/12/2003
Publisher: Macmillan Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
"Terveiset kuolleelta" toivottaa Maxwell Broadbent videonauhalla joka löytyy hänen salaperäisen katoamisensa jälkeen. Tunnettu aarteenetsijä Broadbent kokosi yli puolen miljardin dollarin arvosta taidetta, jalokiviä ja esineitä ennen katoamistaan. Hänen myötään katosi myös arvokas kokoelma kartanosta New Mexicossa.

Aluksi epäillään ryöstöä, mutta esiin tuleekin odottamatonta: viimeisenä haasteena kolmelle pojalleen, Broadbent kertoo haudanneensa itsensä aarteineen jonnekin päin maailmaa, piiloutuneena kuin muinaisen Egyptin faaraot. Jos pojat haluavat lunastaa uskomattoman perinnön, on heidän löydettävä isänsä salainen hautapaikka.

Kilpailu perinnöstä alkaa, eivätkä veljekset ole ainoita aarretta tavoittelevia. Vaakalaudalla puoli miljardia dollaria, sekä muinaisten Mayojen Codex -kirja, josta voi löytyä vaikkapa parannuskeino syöpään ja muihin sairauksiin. Aarteenmetsästyksen voittotaistelussa ei keinoja kaihdeta.

"Relic" ja "Ihmeiden kabinetti" -kirjojen jälkeen, Douglas Preston esittelee unohtumattoman tarinan ahneudesta, seikkailusta, ja petoksesta.

Kommentit:
Ihan miellyttävä-ääninen lukija tämä Scott Sowers, mutta eläytyessään konnien rooliin hän ottaa "pahis-äänen" käyttöön ja kuulijalle tulee tästä tarpeettomasta korostamisesta hiukan tyhmä olo.

Alussa kirja vaikuttaa tavalliselta seikkailutarinalta, joita on silloin tällöin mukava lueskella, mutta tämä alkaa parin tunnin jälkeen puuduttaa. Ei tapahdu mitään, etsintä vain on käynnissä. Kovin kauaa ei jaksa kiinnostaa löytyykö aarretta lopussa.

Päähenkilö Tom Broadbentille - joka on nuorin ja viattomin veljeksistä - suodaan hiukan romantiikkaa, välillä sairastellaan ja villieläimistäkin on harmia, ts. melko mielikuvituksetonta on tämä seikkailu. Vielä suurempi ongelma on muilla hahmoilla: niin latteita tyyppejä, että kenenkään kohtalo ei kiinnosta kuivuneen joulukuusen vertaa. Mainittakoon vielä, että Tomin seikkailut jatkuvat kirjassa "Tyrannosaur Canyon", miksi..?

Kokonaisuutta kuvailee parhaiten eräs kirjan henkilöistä: "olipas typerä idea koko aarteenetsintä". Paremmin ei voi tätä niputtaa. En ihmettele, ettei tästä löydy enää kuin lyhennettyä versiota. Lisäksi mietityttää kirjan otsikko "The Codex"- se mainitaan kirjaksi, joka on niin mahtava, että se voi mullistaa lääketieteen ja parantaa monia sairauksia... sitä sitten odottaa malttamattomana... odotan vieläkin, sillä ratkaisua ei tule. Kukaties jonain päivänä jotain selviää, mutta ei tässä kirjassa jonka piti asiaa käsitellä. Hiukan väännän puukkoa vielä lisääkin: poikien isä sairasti syöpää ja kirjassa saattaisi piillä ratkaisu tuohonkin ongelmaan, mutta ei katsonut kirjailija tällaista "sivujuonta" kehittämisen arvoiseksi.

Hyvää oli loppupuolen riippusillalle huipentuva välienselvittely. Bensakannun ampuminen tosin ontuu, muistaakseni "Myytinmurtajat" ampuilivat bensakannuja kasapäin, eikä tulta saanut millään aikaan, joten usko horjuu tuohonkin ratkaisuun.

*----/***** (tavanomainen, lapsellinen ja heikko)


Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (w. Lincoln Child, 2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (w. Lincoln Child, 1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Mount Dragon (w. Lincoln Child, 1996)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (w. Lincoln Child, 2014)
* The Codex (2003)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
* The Wheel of Darkness (w. Lincoln Child, 2007)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)

* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti