lauantai 27. joulukuuta 2014

Preston & Child - The Wheel of Darkness (2007)

Douglas Preston & Lincoln Child -  The Wheel of Darkness (Pendergast #8)

Narrated by: Rene Auberjonois
Length: 12 hrs and 59 mins 
Series: Pendergast, Book 8
Unabridged Audiobook
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma käännös)
FBI-agentti Pendergast on ottanut Constance Greenen
maailmanympärysmatkalle näyttääkseen paikkoja josta tämä on aina vain voinut haaveilla. He päätyvät Tiibetiin, jossa Pendergast joskus kouluttautui kamppailulajien ja hengellisen tutkimuksen parissa. Kaukaisessa luostarissa he saavat kuulla, että harvinainen ja vaarallinen esine, jota munkit ovat vartioineet sukupolvien ajan, on varastettu. Pendergast tarjoaa apuaan esineen palauttamiseksi. Hänen ja Constancen tie johtaa luksusristeilijä Britannian neitsytmatkalle - ja Atlantin ylitykselle täynnä kauhua.

Kommentit:
Paras KANSI koko sarjasta, mutta allaoleva kuva olisi vastannut sisältöä paremmin ja olisin jättänyt tämän kuuntelematta. Säästin tätä pitkään, odotin sopivaa hetkeä nautiskella. Mietiskelyä ja mystiikkaa, sainkin kuunnella neiti Marple dekkarin, eikä Tiibetissä vaan Atlannilla.

Kirja toki alkaa ja loppuu tuolla myyttisessä luostarissa. Tiibetissä ei rauhoituta eikä mietiskellä kun ollaan jo seilaamassa - kammoan meriaiheisia trillereitä, Riptide, Ice Limit ja nyt tämä tähän kolmanneksi takaa kamalimman äänikirjajoulun miesmuistiin. Kaikissa näistä on se iänikuinen lähestyvä myrsky, jota käytetään lisäämään (ulkoista) jännitystä kun kirja ei sitä kykene tarjoamaan. Kuuntelen ehkä kiltisti loppuun, mutta on todella lähellä lopettaminenkin.

Ihmettelen että tässä lähdetään kauas Tiibettiin, pakoon dekkarihommia. Luostariin joka on pysynyt poissa kartoilta, jossa kuitenkin lappaa länsimaisia äijiä ihan tuosta vaan mietiskelemässä. No mitäpä siitä, mutta n. 5 min saapumisen jälkeen lähdetään selvittämään kadonneen kuvatuksen (Agozyen) arvoitusta. Johan siinä tuli rauhoituttua.

Tässä kirjassa Pendergast - FBI:n "erikois" agentti on kaikkitietävä, jossain toisessa (Blue Labyrinth) taas ulkopuolinen sivustaseuraaja. Kumpikaan ei ole parempi vaan pitäisi pysytellä alunperin annetuissa kyvyissä joista on sitten hyötyä tai ei. Miksi hänen pitää vielä roikkua FBI:ssä, koska sen työpaikan hommia hän ei koskaan tunnu hoitavan ja rahaa riittää niin paljon että voi reissailla vapaasti ja tutkia mitä vaan.

Constance Greene taas kulkee liimattuna mukana, mutta mitään käyttöä kirjailijat eivät tunnu hänelle keksivän. Luulisi jotain maagista voivan kehittää parikymppiselle tytölle, joka on syntynyt 1800-luvulla ja kasvanut mielipuolisen hirviön vankina. HUPSIS! Kirjan aivan viimeisillä riveillä tuo Constancen motiivi (kirjoittajien hyöty -näkökulmasta), selvisi. Tämä oli ihan hyvin juonittu, en nähnyt tällaisen asian tulevan, mutta varmasti myöhemmin luemme asiasta paljon lisää. (en voi paljastaa). Tästä kuitenkin yhden tähden voi antaa.

Ja tämäkin vielä, edellisessä (Kuolleiden kirja - The Book of the Dead) osassa tulivuoreen pudonneen pahuuden ruumiillistuma eli velipoika ilmestyy näkynä ja mystisesti Pendergast kysyy tältä: "Minun täytyy saada tietää oletko oikeasti kuollut, Diogenes?" Tässä sarjassa ei voi koskaan luottaa että kuoleeko kukaan oikeasti - ehkä Cemetary Dancessakin kuollut Bill Smithback hyppää laatikosta jossain vaiheessa.

Ahdistavin hetki koetaan muistaakseni luvussa 25, kun eräs naismatkustaja (Inga Larsson) paiskataan risteilijältä synkkään mereen ja laiva katoaa yhä kauemmas hyvisessä, pimeässä Atlannin valtameressä ja sitten kuvaillaan yksityiskohtaisesti tätä kammottavan hukkumisen kokemusta. I rest my case.

*----/***** (menee vaan aika hukkaan)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (w. Lincoln Child, 2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (w. Lincoln Child, 1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Mount Dragon (w. Lincoln Child, 1996)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (w. Lincoln Child, 2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
* The Wheel of Darkness (w. Lincoln Child, 2007)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)

* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)





torstai 25. joulukuuta 2014

Preston & Child - Mount Dragon (1996)

Douglas Preston, Lincoln Child - Mount Dragon

Narrated by: David Colacci
Length: 15 hrs and 38 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:16/05/2008

Publisher: Brilliance Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
Guy Carson on loistava tiedemies GeneDynessä, yhdessä maailman suurimmista biokemiallisista yrityksistä. Kun hänet siirretään Mount Dragoniin, GeneDyne korkean turvallisuuden geenitekniikan laboratorioon, hänen hyvä onnensa tuntuu liian hyvältä ollakseen totta.

Carson huomaa pian tämän todeksi. Hän huomaa, että GeneDynen geneetikot puuhastelevat tavallisen viruksen kanssa, tavoitteenaan valtava voitto uutta flunssalääkettä myymällä. Hoito muuttaa kuitenkin ihmisen DNA:ta, ja Carsonin tehtävänä on vakauttaa virus. Mutta Carson alkaa ihmetellä, onko työ moraalisesti oikein, vaikka se toteutettaisiinkin lääketieteellistä syistä. Geenien muuntelu on riskialtista työtä ja mahdollisuus synnyttää uusi tappajavirus on hyvin todellinen. Mikä pahinta, Mount Dragonissa piilee toinenkin salaisuus, joka asettaa vaaraan koko maailman.

Kommentit:
Ihan ensin David Colaccin ylieläytyvä lukeminen on paikka paikoin sietämätöntä, hän huutaa niin kovaa että on pakko pudottaa luurit päästä kesken lenkkiä, äänen kompressointia ei ilmeisesti oltu vielä tuolloin keksitty?

Minulle tämä viruksenkarkailuteema on ollut loppuun käsitelty siitä asti kun näin minisarjaksi filmatun Stephen Kingin Tukikohdan. Aihe on muutenkin yleinen ja King kirjoitti omansa jo parikymmentä vuotta aikaisemmin. Eipä nämä pandemia jutut tietysti siihenkään lopu. Mietin pitkään miksi kuuntelin tämän loppuun asti... ehkä odotin kirjoittajakaksikolta jo melkein kahdenkymmenen luetun teoksen jälkeen jotain hiuksianostattavaa, mutta ei tullut mitään mikä olisi edes yllättänyt.

Samaa sarjaa (ilman Pendergast'ia) olevat Riptide ja Ice Limit ovat parempia, tämä ehkä "Rienauksen" tasoa, tähtiä lähemmäs 1,5 kuin 2.


**---/***** (ei vikaa,, ei vaan innosta)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)


tiistai 23. joulukuuta 2014

Preston & Child - The Ice Limit (2000)

Douglas Preston & Lincoln Child - The Ice Limit

Narrated by: Scott Brick
Length: 16 hrs and 48 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:03/08/2010
Publisher: Hachette Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma käännös)
Suurin meteoriitti kautta aikojen on löydetty, se on ollut hautautuneena miljoonia vuosia kylmällä, autiolla, Chilen eteläisen kärjen saarella. 4000 tonnin paino tuntuu mahdottomalta siirtää. New Yorkilainen miljardööri Palmer Lloyd haluaa tämän uskomattoman löydön uuteen museoonsa. Hän varustaa rahtilaivan alan parhaimmilla tutkijoilla ja insinööreillä, tavoitteenaan ensiluokkainen retkikunta. Mutta jo ensimmäisellä kosketuksella meteoriittiin ihmisiä alkaa kuolla. Pelottava totuus on paljastumassa: miehet ja naiset Rolvaag -laivalla eivät tule viemään tätä ikivanhaa, arvoituksellista esinettä minnekään. Se vie heidät.

Kommentit:
Tulee näitä arvosteluja nyt melkein yksi per päivä. Selitys on, että olen lukenut useat näistä kirjoista jo aikaisemmin. Läpimuistelin nänä pikavauhtia kritiikin aikaansaamiseksi.

Ice Limitin loppuratkaisun viimeiset rivit olivat täysin muistissa, joten yllätyksiä ei enää tullut. Loppu jäi kuitenkin yhä enemmin huutamaan jatkoa. Niin monen muunkin mielestä, sillä löysin haastattelun, jossa Preston ja Child vastaavat: "Kyllä, jonakin päivänä kirjoitamme jatkoa Ice Limitille, kärsivällisyys on hyväksi." Tämä on paljon luvattu koska jatkossa on aivan mahtavat maailmanluokan ongelmat edessä, siinäpä pohtimista. Kerrankin on realistiset odotukset siitä, että jatko-osa on edeltäjäänsä vieläkin hurjempi. Toivotan onnea.

Kirjan, myöhemmin lisätty epilogi löytyy täältä (se oli kyllä äänikirjassa mukana). Ei kannata rynnätä etukäteen lukemaan, sillä se paljastaa myös lopun tapahtumat. Kirjailijat selvittävät uuden epilogin tarvetta seuraavasti: "Meiltä pyydettiin yksityiskohtien selventämistä Ice Limitin lopputapahtumiin, joten kirjoitimme jatkon uutisartikkelien muotoon." En tiedä mistä kaikista painoksista uusi epilogi puuttuu, Amazonin paperisen kirjan näyteluvussa on vain webbiosoite josta epilogi löytyy.

Mainitsen vielä, että tapahtumapaikka Isla Desolación on oikeasti 600km luoteeseen, tässä seikkaillaan hiukan keksityssä maastossa, oikea paikka olisi kartassa Isla Wollaston mutta nimestä viis, kirjan alussahan mainitaan heti Kap Hornin saaret ja eteläisin kärki Etelä-Amerikkaa.

Hikeä pukkasi kun tieteestä tuli kysymys ja englanniksi. Kertomuksen "atomic number 177" viittaa siis peruskoulusta tuttuun, kemiassa ja fysiikassa käytettävään jaksollisen järjestelmän lukuihin. Suurin tunnettu numero on 118, eli kun esimerkiksi hiilen ytimessä on kuusi protonia, on sen järjestysluku kuusi. Meteoriitin atomic number 177 on hyvinkin raskas ymmärtää, tällä galaksilla.

Lisäksi mainittavaa on se, että seuraavana vuonna Dan Brown julkaisi kirjan Deception Point (Meteoriitti) jossa seikkaillaan tällä kertaa pohjoisnavalla, mutta muuten hyvin tutunoloinen tarina, en pitänyt siitä yhtään siksi, että meteoriitti oli huijausta. Tässä kirjassa meteoriitti on totta loppuun asti, parempi lukijalle näin päin.

Jää, meri ja hyvin tutunoloinen seikkailukertomus eivät minua juurikaan houkuttele, sanojeni vakuudeksi katsokaa vaikka myrskyvideota Draken salmesta niin ymmärtänette. Mutta täytyy sanoa että Preston & Child tuottavat hienoja ideoita, minun makuuni ne voisivat mennä enemminkin yli realismin rajojen. Idean esikuvana on jälleen kerran Prestonin entisen työpaikan, American Museum of Natural Historyn näyttelyesine, tällä kertaa meteoriittihallin mahtava "Ahnighito" eli Teltta, täällä wikipediaa siitäki.

Ehkä jopa 3,5 mutta ei neljää tähteä.

***--/***** (hyvä, kerrankin täysin erillinen tarina - kunnes jatko-osa kirjoitetaan)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Ice Limit (2000)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)

maanantai 22. joulukuuta 2014

Preston & Child - Riptide (1998)

Douglas Preston & Lincoln Child - Riptide 

Narrated by: Scott Brick
Length: 14 hrs and 44 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:08-03-10
Publisher: Hachette Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suom.)
Vuosisatoja vanha, kirottu merirosvojen aarre, arvoltaan yli 2 miljardia dollaria, sijaitsee Mainen rannikon  petollisilla vesillä. Miehet, jotka ovat yrittäneet löytää aarretta, ovat kärsineet karmeita kuolemia. Löytääkö korkean teknologian retkikunta saman kohtalon?

Kommentit:
Ei lähtenyt, ei sitten millään. Merirosvot ja meri ovat äärimmäisen vastenmielisiä tarinan aiheita minulle. Aina se myrsky nousee ja aina joku hukkuu... ei kiitos. Lapsena lukemani loistavan R. L. Stevensonin Aarresaaren jälkeen, tämä aihe oli loppuunkäsitelty. Miksi sitten luin tämän? Aion ilmeisesti käydä kyseisten kirjailijoiden koko tuotannon läpi, kun ei muuta luettavaa löydy. "Ihmeiden kabinetti", "Relic", "Cemetery Dance" ja jopa "Kraken Project" olivat niin hyviä, että täytyy sieltä jotain muitakin helmiä löytyä. No, tämä ei ole sellainen. Samaa hukkumisella leikkimistä on Lincoln Childin sooloromaanissa "Uusi Atlantis" enkä pitänyt siitäkään touhusta.

Pahiten mättää, että keskeisimmästä tapahtumapaikasta "Water Pit", vesimontusta ei saa mitään otetta, kohtauksesta toiseen mieli yrittää piirtää sitä uudestaan ja uudestaan. Kuinka ihmeessä on pystytty rakentamaan moinen monttu maagisine ansoineen? Löysin sitten piirroksen aiheesta täällä, olisi tuo vähän helpottanut, mutta ei liikaa selvitä sekään.

Idean innoittajana on ollut "Money Pit" -niminen paikka Kanadan Nova Scotian Oak Island -saarella, jossa Douglas Preston itse vieraili kymmen vuotta ennen kirjan julkaisua ja vietti kuulemma useamman viikon aarteen etsinnässä. En jaksa suomennella, lukekaa taustat täältä, Preston & Child sivustolla. Täällä hiukan Youtube -salaliittoteoriaa aiheesta, vai olivatko sittenkin viikingit mysteerikuopan rakentajina? Mielenkiintoinen soppa kaiken kaikkiaan, miksei kirjassa sama asia enää kiinnostakaan?

Ja nyt yllättävä takinkääntö: loppupuolella rupesin kiinnostumaan ja juttu alkoi vasten tahtoani rullata. Juutas sentään, kävikö tässä niin, että kuuntelin laiskana puolella korvalla ja pilasin itse jännityksen? Oli miten oli, parasta lopulta oli, että mikään "arvaamani" ei pitänytkään paikkaansa vaan tarina oli jotain ihan muuta. Olin valmistautunut haukkumaan tämän lyttyyn, mutta nyt en pystykään. Kolme tähteä on hyvä, kaksi ei ole oikeastaan mitään, joten sanoisin että kaksi ja puoli tai 2,75. Olin turhan hätäinen tämän kanssa.

***--/***** (suosittelen, jos aihepiiri mitenkään viettelee)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Project (2014)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
** Blue Labyrinth (2014)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Slash & Anthony Bozza - Slash (2012)

Slash & Anthony Bozza - Slash

Alkuteos: Slash
Ilmestymiskuukausi: 05 / 2012
Sivumäärä: 483
ISBN: 978-952-01-0713-0
Suomentaja: Kim Männistö
Likekatalogi: Kevät 2012
Kategoria: Pokkarit


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
Aikamme palvotuimman kitarajumalan muistelmat määrittelevät uudelleen kliseen ”seksi, huumeet ja rock’n’roll”

Guns N’ Rosesin räjähdysherkät levyt tunnetaan nykyään kokonaisen aikakauden soundtrackina. Bändin noustessa huipulle sen kitaristi Slash taisteli demoneitaan vastaan ja pakeni todellisuutta seksiseikkailujen, huumeiden ja viinan avulla. Hän kuitenkin selvisi voittajana katkaisuhoidoista, mellakoista ja oikeusjutuista ja kasasi lopulta hardrockin superyhtyeen Velvet Revolverin.

Tämä kirja on ikkuna yksityisyyttään tarkasti varjelevan kitaristin maailmaan. Slash puhuu suunsa puhtaaksi GN’R-ajoista eikä säästele myöskään itseään. Teos onkin kohteensa näköinen: hauska, rehellinen ja kaikin puolin överi.

Kirjan arvostelut:
”Erittäin viihdyttävä ja rehellinen. Yksi parhaista rockelämäkerroista, jonka olen koskaan lukenut.” – Michael Monroe


”Minämuotoinen kerronta kulkee sujuvasti ja rehellisen tuntuisesti. Ylilyöntejä puolin ja toisin peittelemätön teos tarjoaa hersyviä pilkahduksia tähteyden dionyysisistä ulottuvuuksista.” – Rytmi

Kommentit:
Seuraavaksi lukupäiväkirjassa pakko ottaa jännärisopan jälkeen tasoittavat elämänkerrat, toinen on menossa oleva Michael Jordanin ja toinen tämä Slash. Erittäin viihdyttävä ja hyvinkin kirjoitettu elämänkerta on kyseessä. En pidä tyypistä, soitostaan enkä bändeistään, mutta näin sitä oppii itsekin hiukan ennakkoluulottomuutta. Rupesin jopa arvostamaan Slashia, ihme että kaveri on enää elossa. Michael Monroe kehuu tätä kannessa ja kirjassa Slash'kin ylistää Hanoi Rocksia, joten on ollut Fagerholmilla varmasti mukavaa luettavaa. Ryyppäämisen ja sikomisen määrä on käsittämätön ja se jatkuu ja jatkuu aina vaan, on tämä touhu ihan toiselta planeetalta.

Neljä kirjaa tuli viimeisteltyä samalla viikolla joululoma edessä ja lukemis-ideat on loppu, Nesbön Punarinta ei oikein lähde, ja pikaselauksella meni juuri tuossa Wahlroosin elämänkerta ja Esko Valtaojan Kaiken käsikirja, niistä en jaksa tänne mitään tänne laittaa. Odotellaan taas, aina jostain vinkki tulee.

***** (hyvät joulut!)

lauantai 20. joulukuuta 2014

Preston, Douglas - Tyrannosaur Canyon (2005)

Douglas Preston - Tyrannosaur Canyon

Written by: Douglas Preston
First Published: August 11, 2005 by Forge Books
Narrated by: Scott Sowers
Length: 6 hrs and 26 mins 
Abridged Audiobook | Lyhennetty äänikirja
Publisher: Macmillan Audio
Ei suomennettu

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos).
Kolmekymmentä vuotta kateissa ollut kuukivi. Viisi ämpärillistä veristä hiekkaa New Mexicon kanjonissa. Tiedemies, jonka kunnianhimo riittää tappamaan. Munkki joka yrittää pelastaa maailman. Salainen virasto, jolla on kuolettava tehtävä. Suurin tieteellinen löytö kautta aikojen. Mikä saapui tulenlieskana galaksien pimeydestä kauan sitten ja piilottelee yhä maan sisällä, paikassa nimeltä Tyrannosaurus kanjoni.

Tyrannosaurus rexin fossiili on kaivettu esiin, paljastaen hämmästyttävän johtolangan dinosaurusten äkilliseen sukupuuttoon. Tutkijoiden ja salaisen valtion viraston kamppailu, epätoivoinen yritys pitää salaisuus maan alla ja samalla estää toinen massasukupuutto - tällä kertaa ihmisrodun.

Kommentit:
Wyman Ford -sarja alkaa tästä kirjasta ja tyylilaji on (kaiketi) teknotrilleri (mm. Tom Clancy, Michael Crichton). Clancy ja Crichton tuotantoa on nähty liikaakin filmattuna ja harmittaa että menin katsomaan esim. Jurassic Parkin elokuvana, en viitsinyt enää lukea.

Tämän parissa viihtyi mukavasti, joskin kuuntelin lyhennettynä teoksena (n. puolet pois) ja juttu päättyi jopa liian nopeasti. Kirjoittaja käyttää runsaasti teknologista-sanastoa ja kaikesta näkee että taustatöitä on tehty (ei välttämättä hyvä asia, hmm...). Hahmot ovat melko yksiulotteisia, mutta tärkeintä on aiheen kiinnostavuus. Olen jo aiemmin ilmoittanut lopettavani Preston & Child tuotannon lukemisen mutta genre miellyttää suuresti.

Jos oikein ymmärsin, kyse oli siitä, mitä oikeasti tapahtui dinosauruksille. Jutun alussa on kuitenkin tätä perinteistä: selkään ammuttu vanhus kertoo aarteesta viimeisillä voimillaan ja lopussa pahis ei taas kuole millään... kauhean tylsää, mutta kliseitten väliin jää mielenkiintoinen kertomus.

Kesken luennan huomasin juuri ilmestyneen Wyman Ford #4:n (The Kraken Project), joten kiiruhdin ostamaan senkin...

***--/***** (ok)

Luetut Douglas Preston (& Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Riptide (1998)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Blue Labyrinth (2014)
** Rienaus - Blasphemy (2008)

** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)

perjantai 19. joulukuuta 2014

Preston, Douglas - The Kraken Project (2014)

Douglas Preston - The Kraken Project

First published: May 13, 2014
Publisher: Forge Books
Narrated by: Scott Sowers
Length: 12 hrs and 29 mins 
Unabridged Audiobook
Release Date:05-13-14
Publisher: Macmillan Audio
YouTube Trailer: here
Ei suomennettu.


Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti:
NASA rakentaa luotainta jonka päämääränä on sukeltaa Krakenin mereen Titanilla, Saturnuksen suurimmalla kuulla. Se on yksi lupaavimmista elinympäristöistä maapallon ulkopuolella, mutta sen pinta on epävakaa ja vaarallinen, luotain on siksi varustettava parhaalla mahdollisella tekooäly -ohjelmistolla. Melissa Shepherd, nerokas ohjelmoija, on kehittänyt "Dorothyn", tehokkaan, itseään muuntelevan tietokoneohjelman, jonka potentiaali on samalla mullistava ja pelottava. Kun virhearviointi johtaa katastrofiin testauksen aikana, Dorothy pakenee internettiin. 

Entinen CIA-agentti Wyman Ford palkataan jäljittämään kadonnut ohjelmisto. Kun Ford ja Shepherd etsivät Dorothya, he ymmärtävät sen muuttuneen hirvittävällä tavalla. He eivät ole ainoita jotka etsivät kadonnutta ohjelmaa: myös pari Wall Street kauppiasta on tiukasti jäljillä valjastaakseen ohjelman historian tehokkaimmaksi rahantekokoneeksi.


Autiossa talossa Pohjois-Kalifornian rannikolla, Ford kohtaa tärkeimmän kysymyksen: onko Dorothyn pelastaminen oikein vaiko väärin ihmiskunnan kannalta?

Kommentit:
Douglas Preston on kehittynyt. Loistavaa arvosanaa ei voi vieläkään antaa, sillä henkilökuvauksessa on puuttensa, mutta tarina kiinnosti. Sivujuonessa kulkeva amerikkalaisperhe on lälly, mutta ei haitannutkaan. Kirja humahti ohi kahdessa päivässä, mikä on erittäin nopea minun mittapuuni mukaan. Luettuani lukuisia kirjailijan teoksia, on muodostunut kuva teknologiasta kiinnostuneesta nörtistä, jonka ihmiskäsitys ei yllä syvempään, tärkeämpää on teknisten juttujen tutkiminen ja niiden perusteellinen ymmärrys, ei ihmisluonteen.

Joku voisi pettyä kirjan nimeen, joka viittaa Saturnuksen suurimman kuun, Titanin mereen - Kraken-mereen. Sinnehän tässä ei siis lennetä - kyse on ainoastaan lennolle suunnitellusta tietokoneohjelmasta. Idea on hyvä ja mielenkiintoinen, samantyyppinen kuin oli myös Wyman Ford #3:ssa "Rienauksessa" (linkki arvosteluun tässä blogissa) ja hyväksi mainitsemassani Robert Harrisin Pelkokertoimessa. Joten selvästi tämäntyyppinen teknotrilleri on helppoa myydä minulle.

Wyman Ford on näissä neljässä kirjassa sitovana tekijänä, mutta hän on siirtynyt yhä enemmin sivustaseuraajan rooliin, samalla kuin lähtökohtaisesti ilmoitetut "ominaisuudet" ovat unohtuneet tai jäävät täysin hyödyntämättä. Ex-CIA, ex-koodinpurkaja, ex-munkki ja nyt vain tavanomaisesti yksityisetsivä. Jatkossa toivoisi että henkilökuvaa kehitettäisi ja todistettaisi miksi juuri hänen kykynsä ovat niin poikkeukselliset, että hän ainoastaan voi tapaukset selvittää. Nyt kyvyistä tarvittiin enää pistoolilla sohottelua.

Joku konnista taisi olla venäläinen, ainakin lukija Scott Sowers sellaista hyvin esitti. En edes jaksa aloittaa jauhaa aiheesta, helppo tapa amerikkalaisille perustella jonkun pahuutta - syntymämaa, ei kovin kiinnostavaa.

Kuten sanoin, juttu kiinnosti ja tähän kirjaamani negaatiot eivät itse tarinaa haitanneet. Harmi kun loppui niin nopeasti.

****-/***** (oikein hyvä)


Luetut Douglas Preston -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
**** The Kraken Projeckt (2014)
*** Isku - Impact (2010)
*** Tyrannosaur Canyon (2005)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Blue Labyrinth (2014)
** Rienaus - Blasphemy (2008)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)
Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)




torstai 18. joulukuuta 2014

Preston & Child - Blue Labyrinth (2014)

Douglas Preston, Lincoln Child: Blue Labyrinth

Narrated by: Rene Auberjonois
Length: 14 hrs and 11 mins 
Series: Pendergast, Book 14
Unabridged Audiobook
Release Date:11-11-14
Publisher: Hachette Audio
Ei suomennettu.

Kustantaja esittelee teoksen seuraavasti: (oma suomennos)
Tarkoin varjeltu perhesalaisuus nousee esiin, kun yksi Aloysius Pendergastin kaikkein armottomimmista vihollisista ilmestyy hänen kynnykselleen murhattuna. 

Mysteeri täyttää kaikki täydellisen murhan tunnusmerkit, lukuunottamatta arvoituksellista vihjettä: Turkoosi mineraalikivi on tarkoituksellisesti jätetty kuolleen vatsaan löydettäväksi.

Turkoosi johtaa Pendergastin hylättyyn kaivokseen suolajärven rannalle Kaliforniaan, joka puolestaan ​​työntää hänet löytöretkelle syvälle perheensä synkkään menneisyyteen.

Pendergast huomaa pian, että vastassa on muutakin kuin sukuhistoriaa: hän on tappajan tähtäimessä, joka vaatii kostoa ikivanhaan rikkomukseen. Nopeasti Pendergast sotketaan verkkoon, joka haastaa sekä mielen, että ruumiin... ja saattaa vaatia jopa hengen.

Kommentit:
Lupasin jo itselleni, etten enää sotkeudu agentti Pendergastin seikkailuihin, mutta kun tämä ilmestyi pari viikkoa sitten ja arvostelut rupesivat olemaan melko mairittelevia (viiden tähden arvostelut hyppäsivät näkyviin samana päivänä kun kirja julkaistiin, ei kai minua liristellä silmään?). No, pakkohan se oli taas avata tili Audible.com'iin. Lisäksi oli jo vierähtänyt yli kaksi vuotta kun viimeksi kuulin suosikkilukijani: Rene Auberjonois'in ääntä ja lisäksi olen viettänyt liikaa aikaa taidekirjallisuuden parissa, joten: takaisin tekno-trillerien pariin.

Kirja alkaa lupaavasti ja paljastuu, että minulla on aukkoja tiedoissani. Jätin väliin kammottavan Helen -trilogian kaksi viimeistä osaa (Cold Vengeance ja Two Graves) ja myös kirjan "White Fire". Yllättävä tieto on se, että Pendergast ja Helen ovat saaneet joskus kaksospojat (Tristram ja Alban). Kiinnostavaa siis riitti, mutta puoleenväliin päästäessä juttu hyytyi ja Pendergastkin tuntui katoavan jonnekin. Lopussa taas parempaa, vaikka pääkonna olikin tavallinen kovanaama eli tylsä pettymys. Constance Greenen potentiaali jätetään hyödyntämättä - ilmassa leijuu jo, että hänen varalleen on kirjailijakaksikolla jo suunnitelmansa.

Lopussa päälimmäiseksi jäi aavistus siitä, että pian alun jälkeen päättelemällä olisi saattanut päästä suoraan loppuun ja että kaikki juonelliset kitkuttelut välissä olivat turhia, sanoisinpa vielä että ne olivat erittäin keinotekoisen tuntuisia, eikä mistään johtolangasta kasvanut yhtään mitään kiinnostavaa. Näin sanoen ei pysty kolmea tähteä antamaan, vaikka kirjaa on hypetetty Pendergastin paluuna (viesti on sama joka puolella: lopultakin luettava Pendergast). 

Huomaan pohtivani hyppääkö Pendergastin poika Alban kuitenkin jossain vaiheessa elävänä esiin ja jos näin on, olisiko Pendergastin aika siirtyä mullan alle? Eikä mitään valekuolemaa taas.

Ehkä Preston & Child ovat ylityöllistettyjä, ehkä he eivät vaan pysy parempaan, ehkä he eivät vaan tajua että parasta olivat ne kolme ensimmäistä kirjaa - Pendergastin juurten tonkiminen kyllästyttää.

Viimeisimmät uutiset: pojat kirjoittavat jo uutta Pendergastia (toivottavasti ei jatkoa edelliselle) ja Lincoln Child julkaisee 2015 keväällä Jeremy Logan -sarjaa #4:n The Forgotten Room. Toivotan onnea.

**---/***** (olen tottunut, siksi kai luen näitä - uusille en tätä suosittele lainkaan)

Luetut Douglas Preston (ja Lincoln Child) -kirjat:
***** Ihmeiden kabinetti - Cabinet of Curiosities (w. Lincoln Child, 2002)
**** Relic (w. Lincoln Child, 1995)
**** Reliquary (w. Lincoln Child, 1997)
**** Cemetery Dance (w. Lincoln Child, 2009)
*** Isku - Impact (2010)
*** Uusi Atlantis - Deep Storm (2007) (Lincoln Child)
** Rienaus - Blasphemy (2008)
** Blue Labyrinth (2014)
** Kuoleman asetelma - Still Life With Crows (w. Lincoln Child, 2003)

Fever Dream (w. Lincoln Child, 2010)
Diogenes trilogy (w. Lincoln Child)
* Tulikivi - Brimstone (2004)
* Veljensä vartija - Dance of Death (2005)
* Kuolleiden kirja - The Book of the Dead (2006)